Format Hibrid | Cum a evoluat munca angajaților în ultimii doi ani
format hibrid

Cum a evoluat munca în format hibrid în ultimii doi ani

Cum a evoluat munca în format hibrid în ultimii doi ani

Lectură de 5 minute

Începând cu anul 2020, companiile au adoptat un format hibrid de muncă pentru angajați și pare că va rămâne așa pentru o perioadă lungă timp. Felul în care muncim a suferit schimbări importante în ultimii doi ani, iar cerințele și așteptările companiilor și ale angajaților s-au diversificat. Dinamica modificărilor din ultima perioadă și necesitatea de a lucra în format hibrid a adus provocări pentru toată lumea, fiecare având propriile modalități de a se adapta la noua realitate. Dorința angajaților pentru flexibilitate a determinat multe organizații să adopte munca în format hibrid, sau chiar remote și să ia toate măsurile pentru a-și menține personalul în siguranță.

Citește și:

» Metode de eficientizare pentru munca remote
»
Cum să creezi un mediu potrivit pentru angajați în sistemul de munca la distanta

Este important să râmănem mereu informați cu evoluția lucrurilor în ceea ce privește modul de desfășurare a activității profesionale, deoarece are impact asupra interacțiunilor noastre zilnice. În spațiul virtual, circulă numeroase știri despre munca în sistem work from home sau în format hibrid. S-a discutat și despre revenirea la birou, însă momentan nu pare a fi o soluție viabilă care să poată fi implementată la nivel global.

Necesitatea desfășurării activiății și de la birou

Angajații din întreaga lume au adoptat telemunca și i-au văzut beneficiile: un echilibru mai bun între muncă și viața personală, eliminarea timpului petrecut în trafic și o stare generală mai pozitivă. Totuși, limitarea întâlnirilor fizice dintre colegii de muncăpoatea avea și efectele ei negative pe termen îndelungat. Comunicarea și conexiunile dintre aceștia riscă să nu mai fie la fel, deoarece conversațiile informale de la birou, de exemplu din pauza de masă, nu se mai regăsesc la același nivel în mediul online.

De asemenea, nu putem subestima importanța gesturilor, a posturii, a limbajului corpului, a contactului vizual și a altor forme de comunicare nonverbală cu care ne întâlnim în sălile de conferințe. De aceea, un format hibrid al muncii ajută la facilitarea unor întâlniri ale angajaților pentru a lucra împreună de la birou la diverse proiecte, pentru a schimba opinii și pentru a crea legături mult mai puternice.

Date statistice despre munca în format hibrid

format hibrid 2

Dacă în primul an al pandemiei lucratul de acasă a fost o noutate pentru mulți dintre noi, anul 2021 a continuat în același mod, iar companiile și-au digitalizat multe dintre procedurile interne. De la procesul de recrutare si selectie, la evaluarea angajaților sau instruirea personalului, acestea se desfășoară mult mai eficient cu ajutorul tehnologiei. Pentru a înțelege mai bine cum a evoluat munca în format hibrid, anul trecut au avut loc numeroase studii în care au fost implicați profesioniști din diverse domenii de activitate. Productivitatea salariaților a crescut în multe cazuri atunci când au muncit de la distanță, iar candidații de pe piața muncii prioritizează flexibilitatea oferită de angajator atunci când sunt în căutarea unui job. 

Un studiu din 2021 al celor de la Microsoft arată că 73% dintre angajați își doresc păstrarea opțiunii de a munci de acasă, iar 66% dintre lideri spun că organizația lor ia în considerare redecorarea spațiului de la birou pentru munca în format hibrid. Totodată, un studiu efectat anul trecut de Owl Labs pe un eșantion de peste 2000 de salariați din SUA, a scos la iveală faptul că 73% dintre cei care au început să lucreze de acasă în perioada pandemiei s-au întors la birou cel puțin o dată pe săptămână, însă doar 25% au făcut-o în septembrie 2021, majoritatea preferând munca de acasă. Mai mult, cei de la Gartner au aflat că 57% dintre angajați consideră că angajatorul lor a adoptat flexibilitatea în ceea ce privește munca.

Oamenii sunt în căutarea unor noi oportunități profesionale

După implementarea unui format hibrid de desfășurare a muncii, cei care și-au dorit să aibă parte de mai multe flexibilitate în activitatea profesională au căutat un alt loc de muncă. Unul din patru respondenți la studiul efectuat de Gartner s-au mutat la o altă companie sau sunt în căutarea unei noi oportunități în carieră. Ei își doresc să aibă parte de un format hibrid de lucru și de un mediu profesional în care aibă echilibru între viața profesională și cea privată, dar și beneficii extrasalariale pliate pe nevoile personale. Aceste aspecte le oferă un confort psihic sporit și o motivație suplimentară în activitatea zilnică de la job.

Angajații au un cuvânt important de spus despre modul de desfășurare a muncii

format hibrid 3

În mijlocul tuturor schimbărilor profesionale și a unui format hibrid de muncă, una dintre schimbările importante se referă la relația dintre angajați și mangement. Conform celor de la Tehnical.ly, angajatorii ascultă în mod activ ceea ce își doresc angajații referitor la mediul de lucru. Managerii își doresc echipele înapoi la birou pentru a crește cultura organizațională și pentru sentimentul de comunitate.

Însă, dacă aceste implementări sunt făcute fără o bază solidă, există riscul să întâmpine reacții negative din partea salariaților. În contextul actual, salariații ar trebui să se facă auziți în privința lucrurilor care i-ar încuraja să se întoarcă la birou cu regularitate, dar menținând în același timp un echilibru între muncă și viața privată, mai scriu aceștia.

Ce schimbări vor mai apărea în mediul profesional?

Atât liderii din companii, cât și angajații vor defini în continuare viitorul muncii. Împreună, pot stabili dacă un format hibrid va fi permanent implementat în companii sau vor defini alte metode de muncă pentru viitor. Subiectul principal al acestor schimbări va fi reprezentat de echilibrul dintre productivitatea de la muncă și timpul alocat pentru viața personală.

Munca în format hibrid va fi parte din normalitate pentru o perioadă îndelungată de timp, însă este doar una dintre soluțiile pe care mediul profesional le va folosi de acum înainte. Siguranța angajaților rămâne o prioritate, alături de sănătatea mintală și emoțională. Prin folosirea instrumentelor și a platformelor digitale potrivite, acest format hibrid va funcționa cât mai eficient, iar departamentele interne ale unei companii vor reuși să colaboreze fără dificultăți.

Îți dorești să gestionezi simplu și eficient programul angajaților tăi care muncesc în format hibrid? Încearcă funcționalitatea True Work From Home din aplicația complexă True HR. Folosind acest program, angajații își pot planifica în avans modul în care lucrează, de acasă sau de la birou, ținând cont și de locația colegilor din echipă. Solicită un demo gratuit și descoperă cum te pot ajuta soluțiile software configurabile pe nevoile tale!

semnatura-echipa-UCMS