Ce facilități primesc companiile care angajează șomeri? « True HR
angajeaza someri

Ce facilități primesc companiile care angajează șomeri?

Ce facilități primesc companiile care angajează șomeri?

Lectură de 3 minute

Companiile care angajează șomeri pot beneficia de subvenții de șomaj de la stat. Tipurile de facilități pe care le pot primi companiile la angajarea șomerilor diferă în funcție de anumite situații. Acest ajutor se acordă pentru ca statul să vină în ajutorul angajatorilor, reducându-le costurile cu angajații. În aceeași măsură se reduce rata șomajului, șomerii putând să își găsească un loc de muncă într-un interval de timp scăzut.

Citește și:

» Generează adeverința de salariat din aplicațiile True HR și dp-Payroll!
» Semnează electronic documentele angajaților cu True Semnătură Electronică

Care sunt facilitățile pentru companiile care angajează șomeri și ce subvenții de șomaj pot primi?

1. Angajarea din șomaj pe perioadă nedeterminată a șomerilor absolvenți:

La o angajare din șomaj pe perioadă nedeterminată, companiile care angajează șomeri absolvenți vor primi lunar, pentru fiecare absolvent în parte suma de 2250 lei, pe o perioadă de 12 luni. În cazul în care absolventul deține un certificat de handicap, angajatorului i se acordă lunar suma de 2250 lei timp de 18 luni.  

Pentru a beneficia de subvenționarea cheltuielilor pentru absolvenți aceștia trebuie să fie încadrați ca șomeri la ANOFM.

Desigur, acesta se face în localitatea în care absolventul are domiciliul sau reședința temporară (pentru acest caz absolventului i se solicită viza de flotant).

2. Subvenții de șomaj pentru companiile care angajează șomeri cu vârsta peste 45 de ani care dețin familii monoparentale. Sau persoane care se află în șomaj de lungă durată. Ori chiar tineri cu vârsta între 16 și 25 de ani care nu urmează o formă de învățământ sau program de formare profesională.
subventii-de-somaj-4

La angajarea șomerilor ce se încadrează în oricare dintre categoriile de mai sus, statul asigură o subvenție de 2250 lei.

Acesta se acordă pe fiecare angajat individual timp de 21 luni de zile.

Însă, pentru a beneficia de acest ajutor, companiile sunt obligate să întocmească un contract de muncă pe o perioadă de minim 18 luni.

3. Subvenționarea la angajarea din șomaj a persoanelor cu handicap.

Companiile care angajează șomeri persoane cu handicap pe o perioadă nedeterminată vor primi lunar suma de 2250 lei. Această sumă se acordă pe fiecare angajat în parte care se include în această categorie. Perioada de acordare a subvenției este de 12 luni.

4. Subvenție la angajarea din șomaj a persoanelor care, în termen de 5 ani de la data angajării li se permite pensia anticipată parțială. Sau, dacă nu îndeplinesc condițiile pentru aceasta, însă ajung la vârsta de pensionare.

Întreprinzătorii care angajează șomeri care mai au 5 ani de muncă în vederea îndeplinirii condițiilor de pensionare vor primi subvenția lunară de 2250 lei. Aceasta se va acorda lunar timp de 5 ani, până la data în care șomerul îndeplinește toate condițiile de pensionare.

5. Angajarea din șomaj pe perioadă nedeterminată a tinerilor cu risc de marginalizare socială.
angajare-din-somaj-1

Tinerii cu risc de marginalizare socială sunt acele persoane cu vârsta între 16 și 26 de ani care se înregistrează la ANOFM și se încadrează într-una dintre aceste categorii:
» Provine din sistemul de protecție a copilului;
» Este o persoană cu dizabilități;
» Nu are familie;
» Provine din familii nevoiașe;
» Are copii în întreținere;
» Este o victimă a traficului de persoane;
» A executat una sau mai multe pedepse privative de libertate.

Încadrarea în muncă a tinerilor cu risc de marginalizare socială aduce avantaje angajatorilor. Companiile pot angaja șomeri care se află în această categorie. Aici este de menționat și faptul că acești tineri pot beneficia de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate.

În acest caz, firma care angajează șomeri poate primi suma egală cu salariul de bază stabilit în momentul angajării. Desigur, subvenția nu trebuie să depășească de patru ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă a tânărului.

6. Subvenții de șomaj pentru angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor.

Companiile care angajează pe perioadă determinată (vacanțe) elevi și studenți vor beneficia timp de maxim 60 de zile lucrătoare pe an un stimulent financiar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj.

Cine suntem noi?

UCMS by AROBS este o companie de soluții software pentru resurse umane și salarizare: True HR și dp-Payroll cu 24 de ani de experiență. Pentru a veni în ajutorul companiilor și departamentelor de salarizare, am creat o seria de articole #PayrollAdmin. Aici vom oferi informații utile pentru persoanele care lucrează în payroll.

semnatura echipa ucms