Dezvoltarea Organizationala | Cum te ajută softurile în dezvoltarea afacerii
dezvoltarea organizationala

Cum te ajută softurile în dezvoltarea organizationala

Cum te ajută softurile în dezvoltarea organizationala

Cu scopul de a fi cât mai performante în domeniul lor de activitate, companiile pun accent pe dezvoltarea organizationala. În procesul de creștere a companiilor sau de optimizare a activății, instrumentele digitale joacă un rol esențial. Adaptabilitatea la cerințele pieței și la schimbările din mediul profesional, dar și reducerea timpului pentru diverse operațiuni sunt factori care contribuie la dezvoltarea organizationala prin diverse mijloace. Cu ajutorul tehnologiei, ea poate avea loc într-un ritm accelerat, care să corespundă nevoilor companiilor care trec printr-o transformare de acest gen.

Citește și:

» Folosește metode de comunicare digitala în compania ta
» Cum să construiești un mediu de lucru sănătos în companie

Cum se definește dezvoltarea organizationala?

Conform celor de la Organizational Development Network, una dintre definițiile acceptate ale termenului este următoarea: „Dezvoltarea organizationala este un proces planificat în cadrul organizaţiei, supervizat de management, pentru a creşte eficienţa organizaţiei prin intervenţii planificate asupra proceselor interne, utilizând cunoștinte din ştiinţele comportamentale.”

Dezvoltarea organizationala are în centrul ei valori puternice la nivelul întregii organizații, bazate pe cercetare și colaborare. Ele sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivului care implică dezvoltarea echipei, eficientizarea operațiunilor și o colaborare eficienta între angajați și departamente. De asemenea, în acest proces pot avea loc și intervenții în ceea ce privește cultura organizationala, care include anumite obiceiuri specifice și tipuri de management.

Modificarea departamentelor din organigrama companiei

În cadrul unei companii, dezvoltarea organizationala poate fi reprezentată și de creșterea numărului de angajați. Când structura echipei se modifică constant și tot mai mulți oameni se alătură organizației, specialiștii HR pot beneficia considerabil de implementarea unui soft resurse umane.

dezvoltarea organizationala 2

Eficientizarea proceselor de recrutare și de integrare a noilor angajați pot fi realizate prin anumite instrumente digitale, care să minimizeze birocrația și operațiunile îndelungate și stresante. Totodată, printr-un training digital al angajaților, aceștia pot acumula noi cunoștințe utile în contextul în care dezvoltarea organizationala se întâmplă într-un ritm accelerat.

Importanta digitalizarii pentru procesele de administrare personal

Digitalizarea are un rol esențial în dezvoltarea organizationala și optimizarea operațiunilor administrative, pentru un flux rapid în departamentul HR și la nivel de companie. Acest lucru poate face diferența când vine vorba de productivitatea muncii, dar și de rata de retentie a angajaților.

Succesul unei afaceri poate depinde și de timpul petrecut pentru sarcinile de rutină, care se pot digitaliza, timpul necesar realizării lor fiind astfel redus semnificativ. Prin urmare, mai multă atenție poate fi îndreptată înspre aspectele care țin de dezvoltarea organizationala.

Feedback constructiv pentru îmbunătățirea proceselor

Softurile utilizate în companii facilitează acordarea feedbackului către angajați în legătura cu performanța, dar și în scopul de a optimiza anumite proceduri. Schimbul de păreri între management și personal într-o platformă dedicată contribuie la dezvoltarea organizationala, oferind acces ușor la îndrumări și feedback care sprijină optimizarea procedurilor interne.

Înțelegerea schimbărilor la nivel de companie

dezvoltarea organizationala 3

Fiecare membru al echipei care folosește softuri nou-implementate trebuie să înțeleagă importanța lor și modul în care vor fi utilizate. Orice fel de schimbare, în special transformarea digitală, care necesită adesea ca membrii echipei să dobândească noi abilități și să schimbe obiceiurile de lucru, vor fi mai bine primite dacă ei consideră că au contribuit la schimbare.

De asemenea, este important ca preocupările angajaților în timpul implementării softurilor să fie tratate cu seriozitate de conducerea companiei. Acest lucru înseamnă să le oferi training-uri specializate, personalizate în funcție de nevoi și să fii receptiv la feedback-ul lor despre eficiența soluțiilor digitale.

Importanța culturii companiei în procesul de schimbare

Introducerea softurilor de resurse umane pentru dezvoltarea organizationala necesită adoptarea unei culturi care să susțină acea schimbare. Pentru a implementa cu succes noi tehnologii în companie și pentru a beneficia la maximum de ele, este foarte important ca noile instrumente să fie înțelese, acceptate și folosite de către angajați în munca lor de zi cu zi. Instrumentele digitale sunt de mare ajutor pentru o companie și prin economisirea costurilor, îmbunătățirea comunicării interne, oferind flexibilitate și adaptabilitate la un mediu de afaceri care devine din ce în ce mai complex și mai competitiv.

Rolul important al tehnologiei în dezvoltarea organizationala

Liderii care înțeleg utilitatea tehnologiei în dezvoltarea organizationala au șanse mai mari să-și pregătească companiile pentru succes și să aibă o echipă pregătită pentru provocările și situațiile schimbătoare din domeniul profesional.

Alături de introducerea unor softuri performante și intuitive, dezvoltarea organizationala necesită și schimbarea unor practici de-a lungul timpului. Modul în care ne raportăm la procesele interne și la îmbunătățirile aduse în companie sprijină transformarea dorită pentru îndeplinirea obiectivelor de business.

Contribuția adusă de specialiștii HR

În cele din urmă, dezvoltarea organizationala sprijină o companie să implementeze o strategie pentru a aduce îmbunătățiri considerabile în procedurile utilizate. Acest lucru se realizează prin implicarea departamentului de resurse umane, care sprijină procesul de transformare prin legătura cu angajații.

Utilizarea softurilor în dezvoltarea organizationala are o importanță ridicată, contribuind la simplificarea unor procese interne și la o creștere rapidă a performanței la nivel de companie. Atunci când dorești eficientizarea activităților din compania ta, ia în considerare soluțiile digitale care te vor ajuta să îți îndeplinești acest scop.

semnatura-echipa-UCMS