
Dezvoltarea echipei pentru creșterea productivității și a retenției
Dezvoltarea echipei pentru creșterea productivității și a retenției
Pentru a avea parte de o organizație performantă, atât dezvoltarea echipei cât și creșterea individuală a oamenilor trebuie să reprezinte o prioritate. În plină perioadă pandemică, companiile au alocat fonduri importante pentru fiecare angajat în parte. Resursele financiare au mers în direcții precum: dezvoltare personală, consiliere psihologică, coaching, cursuri, amenajarea biroului de acasă sau activități de wellbeing.
Totuși, în unele cazuri, fenomenul de burnout a continuat să fie prezent, iar mulți angajați și-au dat demisia. Motivul din spatele acestei decizii nu este întotdeauna epuizarea individuală, ci poate fi faptul că nu au reușit să lucreze eficient sau așa cum și-ar fi dorit în colaborare cu ceilalți colegi. De aceea, eforturile organizațiilor se vor îndrepta în următoarea perioadă și către dezvoltarea echipei.
Citește și:
» Reducerea programului de lucru, o nouă tendință în mediul profesional
» Gamificarea, o nouă metodă de învățare și dezvoltare pentru angajați
Cuprins
Activități de cunoaștere reciprocă
Organizează activități cu regularitate în care angajații să fie implicați în discuții de grup, unde își pot împărtăși ideile și pot oferi feedback. Acest lucru le oferă, de asemenea, șansa de a-și cunoaște colegii la un nivel mai personal și de a vedea lucrurile din punctul lor de vedere. Alege în prealabil un subiect de discuție, și apoi cere opinia fiecăruia, lucruri care vor contribui la cunoașterea reciprocă și la dezvoltarea echipei.
Spre exemplu, angajații ar putea avea nevoie să discute despre metode alternative de a duce la bun sfârșit anumite sarcini, sau să găsească împreună noi abordări de rezolvare a problemelor, pentru ca performanța și eficiența de la locul de muncă să crească. Dezvoltarea echipei în acest fel va ajuta comunicarea interna și capacitatea fiecăruia de a lucra eficient cu ceilalți colegi.
Soluții software pentru o organizare optimă a departamentelor
Instrumentele digitale sunt de mare ajutor pentru departamentul de resurse umane și contribuie semnificativ la planificarea și organizarea programului de lucru al angajaților. Pentru a munci în sistem work from home, oamenii din companie pot efectua cereri în acest sens dintr-un soft dedicat, care sunt validate sau respinse în mod automat. Astfel nu vor exista neînțelegeri între angajați și organizarea activității fiecăruia poate fi făcută optim. Dezvoltarea echipei și a colaborării între colegi se poate realiza mai ușor atunci când soluțiile software contribuie și ele în această privință.
Simularea unor situații care necesită muncă în echipă
Pentru a testa abilitățile de comunicare ale angajaților și strategiile pe care le pot pune în practică în situațiile limită, poți fi creativ. Prin urmare, organizează o simulare a unei probleme care necesită implicarea tuturor pentru a fi rezolvată. Dacă oferi angajaților posibilitatea de a colabora într-o astfel de situație, de a-și folosi puterea de analiza și gândirea critică, vei face pașii potriviți pentru dezvoltarea echipei tale.
Poate fi vorba rezolvarea unei probleme interne sau interacțiunea cu un client care dorește un alt termen limită pentru finalizarea unui proiect. Astfel de situații le permit angajaților să facă evaluări din mai multe perspective, să gândească împreună o soluție, și să-și pună în valoare ideile și abilitățile. Asemenea lucruri contribuie la dezvoltarea echipei și la o colaborare strânsă între oamenii din organigrama internă.
Empatia din organizație
Fiecare angajat trebuie să poată vedea lucrurile din perspectiva colegilor săi, chiar dacă nu e neapărat de acord cu opiniile lor. De aceea, este important să promovezi empatia și dezvoltarea echipei pe partea de înțelegere reciprocă. Acest lucru presupune o analiză amănunțită a situațiilor care apar de-a lungul timpului în companie și a felului în care fiecare ar reacționa, ținând cont de particularitățile rolului pe care îl îndeplinește în organizație și de stilul de lucru individual.
Gestionarea eficientă a timpului
Managementul timpului și organizarea sunt importante atunci când vine vorba de sarcinile individuale ale fiecăruia, dar și la munca în echipă. Ele sunt esențiale pentru a crea o dinamică mai puternică în departamente, cât și pentru dezvoltarea echipei. Fiecare membru al companiei ar trebui să înțeleagă timpul și fluxul de lucru al celuilalt pentru o bună desfășurare a lucrurilor.
Abilitati de leadership
Toată lumea trebuie să fie lider la un moment dat, când situația o cere. De asemenea, fiecare trebuie să fie un om de echipă în anumite ocazii. Calitățile de conducere implică o varietate de abilități, de la rezolvarea problemelor până la planificare și organizare. Dezvoltarea echipei are loc când există oameni în interiorul ei cu astfel de aptitudini, pe care le pun în aplicare într-un mod eficient.
Atunci când angajații știu că se pot baza unii pe ceilalți în activitatea profesională, vor fi mai implicați în proiectele desfășurate la comun și mai dispuși să se ajute reciproc. Prin dezvoltarea echipei în acest fel, este sprijinită și zona de retentie personal, iar productivitatea și eficiența angajaților va fi mai ridicată.
Dacă în ultimii doi ani companiile au alocat fonduri pentru dezvoltarea angajatilor și a bunăstării lor fizice și mintale, în perioada următoare eforturile se vor îndrepta înspre dezvoltarea echipei. Fie că vor contiua să lucreze într-un format hibrid, de acasă, sau de la birou, eficiența oamenilor este importantă pentru fiecare companie în parte.