Deficit de Personal | Soluție digitală în combaterea deficitului de personal
deficit de personal

Cum te ajută o soluție digitală în combaterea deficitului de personal?

Cum te ajută o soluție digitală în combaterea deficitului de personal?

Lectură de 4 minute

Indiferent de domeniul de activitate, o companie se poate confrunta într-un anumit moment cu un deficit de personal. Când apare o astfel de situație, angajatorii întâmpină dificultăți în procesul de recrutare si selectie pentru diferite poziții deschise. Motivul principal ar fi că există puțini candidați pentru acele poziții, iar cei disponibili sunt greu de identificat și de recrutat. Totuși, departamentul de resurse umane se poate baza pe un software HR când întâmpină un deficit de personal. O astfel de soluție digitală ajută recrutorii să descopere mai ușor profesioniștii de care organizația are nevoie.

» Cum poți concepe mesaje de recrutare care să atragă potențiali candidați?
»
Când e necesar să alegi externalizarea serviciilor de administrare de personal?

Deficit de personal – cum se caracterizează?

Atunci când cererea de angajați pentru un anumit tip de job este mai mare decât personalul calificat disponibil, există un deficit de personal. Dacă apare această situație, înseamnă că forța de muncă este scăzută, recrutarea specialiștilor este dificilă, ocuparea pozițiilor deschise durează mai mult, iar rata de retentie este la un nivel redus. Angajatorii ar putea avea nevoie să ofere salarii mai mari și să îmbunătățească pachetul de beneficii extrasalariale, cu scopul de a atrage și a păstra noii angajați pe termen lung. Totodată, din ce în ce mai mulți oameni își doresc joburi flexibile, o tendință care a căpătat amploare în ultimii doi ani.

deficit de personal 2

Un sondaj publicat în anul 2021 de către SHRM – A Society for Human Resource Management, arată că 73% dintre angajatori se confruntă cu o scădere a cererilor pentru locurile de muncă greu de ocupat. Conform aceleiași surse, printre ele se numără pozițiile entry-level și cele care nu implică poziții de management, în special în producție, HORECA și din domeniul sănătății, unde există un deficit de personal ridicat.

Adaptare pentru a ajunge în atenția candidaților doriți

Companiile care doresc să atragă candidați obișnuiți cu tehnologia dintr-o perioadă timpurie a vieții lor, din rândul milenialilor sau a celor din Generatia Z, trebuie de cele mai multe ori să găsească acei oameni pe anumite platforme de recrutare și în spațiile digitale în care își petrec cel mai mult timp.

Multe organizații și-au adaptat stilul de abordare conform cu aceste cerințe și nevoi, integrând tehnologia în procesele care implică recrutarea, și în general la locul de muncă. În acest fel, au parte de instrumente digitale performante pentru a avea un deficit de personal redus, și pentru a-și acoperi rapid nevoia de angajați în diverse departamente.

Digitalizarea – necesară pentru operațiuni complexe

Procesul de recrutare include mai multe sarcini: redactarea fișei postului, crearea anunțurilor de angajare și publicarea lor, identificarea candidaților potriviți, realizarea interviurilor, și gestionarea pe etape a întregului proces. Datorită complexității, recrutarea este una dintre activitățile cu cel mai mare impact a departamentului de resurse umane, contribuind semnificativ la atingerea obiectivelor de business pe termen lung. Odată cu digitalizarea proceselor de HR, tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în domeniul recrutării și în combatarea unui deficit de personal.

Rolul îndeplinit de tehnologie în recrutare

Primele softuri de recrutare au apărut în jurul anilor 1990 la nivel global, odată ce oamenii au început să caute locuri de muncă în mediul online. În loc să proceseze CV-uri tipărite, recrutorii aveau nevoie de instrumente prin care să poată gestiona un număr ridicat de candidați. O astfel de aplicație ajută specialiștii HR și managerii de departamente să combată mai ușor un deficit de personal la nivel de organizație.

deficit de personal 3

Dintr-un raport efectuat în 2020 de către CIPD – Chartered Institute of Personnel and Development, aflăm că peste 80% dintre respondenți consideră că utilizarea tehnologiei în recrutare aduce următoarele beneficii majore: accesibilitate ridicată, experiență îmbunătățită a candidatului și viteză în gestionarea procesului.

În ciuda acestui fapt, o parte importantă a participanților la sondaj spun că trebuie găsit un echilibru optim între tehnologie și interacțiune umană, pentru a nu crea o experiență impersonală pentru candidați.

Cum funcționează o soluție digitală dedicată recrutării?

Cu un soft recrutare, centralizezi în format electronic CV-urile aplicanților și le selectezi pe cele importante pentru nevoile de moment ale companiei. Ulterior, organizezi proiecte de recrutare pe etape și stabilești o comisie de recrutare, care poate oferi feedback direct în aplicație după încheierea fiecărei etape. Totodată, dintr-o soluție digitală se pot trimite notificări către candidați, către echipa de recrutare, și se poate trimite oferta finală către viitorul angajat, dacă acesta este potrivit pentru companie. Aceste funcționalități sprijină încercarea de a avea un deficit de personal cât mai redus, și de a identifica persoanele cu aptitudinile necesare în cadrul organizației.

Prin urmare, procesul complex de recrutare și selecție este eficientizat, iar activitățile repetitive sunt reduse la minimum. Procedura se desfășoară mult mai rapid și posibilitatea de a pierde un candidat, din cauza timpului îndelungat necesar pentru a lua o decizie, este redusă. O soluție digitală îți asigură transparență în recrutarea personalului și facilitează o comunicare îmbunătățită în relația cu candidatul, dar și în cadrul companiei.

Combaterea deficitului de personal cu „uneltele” potrivite

Când identificarea candidaților potriviți devine tot mai dificilă, o soluție digitală de recrutare este de mare ajutor pentru a combate un deficit de personal în anumite departamente. Chiar și într-un domeniu de activitate nișat, unde numărul specialiștilor este mai restrâns, poți ajunge mai ușor la oamenii pe care vrei să-i atragi în companie prin utilizarea tehnologiei.

Cu modulul True Recrutare din aplicația True HR, identifici mai rapid și mai ușor specialiștii de care ai nevoie. Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează aplicația dezvoltată de UCMS by AROBS, programează o discuție cu specialiștii din compania noastră. Completează formularul și beneficiază de un demo gratuit al aplicației True HR.

semnatura-echipa-UCMS