Cum să creezi un mediu potrivit pentru angajați în sistemul de munca la distanta
munca la distanta

Cum să creezi un mediu potrivit pentru angajați în sistemul de munca la distanta

Cum să creezi un mediu potrivit pentru angajați în sistemul de munca la distanta

Lectură de 4 minute

Atunci când ne referim la schimbările prin care a trecut mediul profesional în ultimul an și jumătate, munca la distanta este aspectul care generează cele mai multe discuții. Pentru ca activitatea unei companii să nu aibă de suferit, anumite idei sunt de ajutor. Dacă sunt aplicate strategiile corecte pentru a eficientiza munca la distanta, rezultatele pozitive vor fi vizibile. Comunicarea dintre membrii unei echipe poate întâmpina dificultăți, dar prin aplicarea unor metode eficiente care să-i țină conectați, obstacolele se vor depăși rapid.

Managementul companiilor și specialiștii de HR au provocarea de a crea mediul potrivit pentru toți angajații, având în vedere modul hibrid de lucru. Maximizarea performanței în contexte diferite alături de integrarea rapidă a noilor angajați sunt obiective importante. Asupra lor trebuie să își îndrepte atenția organizațiile care își doresc clasarea în top în segmentul lor de business.

Citește și:

» Importanta resurselor umane în contextul muncii de tip hibrid
» Lucru de acasă – un trend care să rămână și în era post COVID-19? Ce previzionează companiile?

Amenajarea spațiului de lucru în munca de la distanta

În ceea ce privește organizarea unui spațiu de lucru potrivit în munca la distanta, angajatul trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a-și desfășura în condiții optime activitatea. Aici poate interveni compania, care să îi asigure tot ce are nevoie pentru o eficiență sporită. Atât în ceea ce privește uneltele digitale, dar și dezvoltarea abilităților necesare utilizării tehnologiei.

În acest caz, un program de training se poate dovedi util. Atunci când angajatul desfășoară munca la distanta nu poate fi ajutat de un coleg de la birou când întâmpină o problemă, iar rezolvarea acesteia poate dura foarte mult timp.

Posibile impedimente în desfășurarea activității remote

Alte provocări pe care trebuie să le depășeacă angajații când lucrează de acasă sunt legate de spațiul disponibil pentru desfășurarea activității. Cei care împart locuința cu mai multe persoane pot întâmpina dificultăți în a-și amenaja un colț dedicat exclusiv pentru munca la distanta. Astfel, vor fi nevoiți să lucreze din bucătărie ori dintr-un loc mai puțin confortabil.

munca la distanta 2

Totodată, conexiunea la internet poate fi mai slabă în funcție de locație. În acest caz, va fi nevoie de un hotspot mobil pentru a evita riscul de nu a-și îndeplini sarcinile de lucru în condiții optime. Munca la distanta poate fi îngreunată de prea multe impedimente, iar angajatul să aleagă să revină la birou sau într-un spațiu mai potrivit pentru a lucra eficient.

Integrarea rapidă a noilor angajați când munca la distanta este preponderentă

De asemenea, în momentul în care un nou angajat face primi pașii într-o companie, are nevoie de suport pentru a se acomoda cât mai rapid cu noul mediu de lucru. Un tehnician îl poate ajuta cu instalarea echipamentelor primite, iar altcineva să îi prezinte aspectele organizatorice legate de noul job. Într-un context special precum cel actual, când munca la distanta sau în sistem hibrid definesc modul de funcționare al companiilor, un program induction onboarding poate fi un sprijin important. În cadrul acestuia, pot fi puse la dispoziție documente importante. Totodată, se pot implementa proceduri care să simplifice integrarea unui nou membru al companiei.

Când oamenii sunt prezenți la birou, este ușor ca un proaspăt angajat să asimileze informații de la colegi. De asemenea, va simți mai repede că face parte din organizație. În cazul în care munca la distanta este preferată de majoritatea salariaților, este mai greu pentru aceștia să interacționeze cu cei care au o experiență vastă în cadrul organizației și îi pot sprijini în perioada de acomodare. În această situație, uneltele digitale potrivite sunt metoda eficientă pentru a gestiona primele săptămâni ale celor recrutați de curând.

Proceduri simplificate pentru angajați cu soluții software performante

munca la distanta 3

O altă facilitate pe care o poți pune la dispoziția angajaților în sistemul de munca la distanta este o modalitate ușoară de a primi din partea companiei diverse documente de care au nevoie. Cu un program de cereri angajați, ușurezi procedurile birocratice și generezi adeverințe necesare fără a mai fi nevoie de alte proceduri consumatoare de timp. Dintr-o aplicație cu o interfață intuitivă, aceștia pot să solicite diverse documente care să conțină o semnătură digitală din partea conducerii.

Structurile interne clare facilitează comunicarea

Stabilirea unor raporturi clare între angajați, mai ales în condiții de munca la distanta, este un element esențial pentru bunul al mers al unei companii performante. Acest obiectiv poate fi atins prin utilizarea unei soluții dedicate în acest scop, precum soft organigrama, care organizează structurat departamentele companiei tale. De asemenea, evidențiază grafic compartimentele și posturile individuale pentru ca ierarhia să fie cât mai ușor de înțeles.

Folosește-te de inovațiile tehnologice pentru a simplifica activitatea angajaților

Vremurile actuale sunt dominate de incertitudine în mediul de afaceri. De aceea, identificarea soluțiilor digitale optime pentru a ușura munca angajaților și a crește eficiența tuturor este o necesitate. Profesioniștii din domeniul resurelor umane sunt nevoiți să găsească metode pentru a face toți angajații să simtă că fac parte dintr-o echipă unită, dar și să pună accent pe comunicarea eficientă dintre oameni, astfel încât să se evite majoritatea problemelor care pot apărea atunci munca la distanta este necesară.

semnatura-echipa-UCMS