Cum a evoluat telemunca? Istoric și context | Infografic « True HR
telemunca

Cum a evoluat telemunca? Istoric și context | Infografic

Cum a evoluat telemunca? Istoric și context | Infografic

Lectură de 3 minute

Munca de acasă, numită și telemunca este tot mai des întâlnită în prezent. Unele companii deja au decis ca până la finalul anului angajații nu vor reveni la birouri. Fiind un nume atât de vehiculat în aceste timpuri, ne-a stârnit curiozități. „Telemunca este o formă de adaptare la contextul actual, sau doar o evoluție normală?” – o întrebare tot mai frecventă în mintea noastră. De aceea, am decis să privim în urmă. Istoria ne spune multe fapte.

E adevărat că acest proces s-a amplificat odată cu răspândirea pandemiei, dar, dacă privim evolutiv, telemunca a existat dintotdeauna, ea chiar fiind baza de la care s-au dezvoltat numeroasele meserii din prezent.

Munca de acasă în cele mai îndepărtate vremuri

Avem tendința să ne raportăm la munca de acasă ca fiind un trend actual. Însă istoria este de altă părere. Dacă privim ocupațiile și meșteșugurile oamenilor încă din cele mai vechi timpuri, observăm că, lucratul de acasă era, în unele cazuri, singura sursă aducătoare de venit.

munca de acasă

Apariția birourilor moderne, precursoare a telemuncii contemporane

Dezvoltarea electricității, apariția telefonului, telegrafului și a mașinii de scris, urmată de apariția primului computer digital (1942) a schimbat total modul de raportare la munca de acasă. Astfel, finalul secolului XIX – începutul secolului XX vine cu o revoluție considerabilă. Majoritatea locurilor de muncă presupun deplasarea la sediul firmei. Spațiile de birouri devin tot mai numeroase, iar industriile își dezvoltă noi ramuri și segmente. Așa se face că, concomitent cu apariția muncii la birou, work from office, chiar și munca de acasă capătă proporții diferite.
De menționat este faptul că, în perioaaoda celui de al Doilea Război Mondial, telemunca devine practicată de femei. Odată cu încheierea acestuia, experiența acumulată a determinat populația feminină să continue să muncească. Da, de la distanță. Așa iau naștere lanțurile MLM (multi-level marketing).

munca de acasă

Odată ce munca de acasă devine tot mai practicată, intervin o serie de dispute. Chiar unele publicații din acele vremuri dezbat problema. Într-un articol publicat de Washington Post “Working at Home Can Save Gasoline” se susține ideea conform căreia telemunca este prielnică pentru economisirea petrolului utilizat de mijloacele de transport.

Angajatorii, în schimb, sunt sceptici. Ei considerau că nu pot monitoriza activitatea angajatului. De asemenea, conisiderau limitarea interacțiunii cu colegii ca fiind dăunătoare, iar casa un mediu de lucru total neproductiv. Cu toate acestea, munca de acasă se dezvoltă tot mai amplu.

munca la distanta

Rezultatele studiului din 1990 realizat de către Biroul de Management al Personalului din SUA arată că munca de acasă are următoarele beneficii:

  • Crește productivitatea
  • Elimină nevoia de spații pentru birouri
  • Scad costurile

Un nou deceniu, o nouă era pentru munca de acasă

Telemunca era deja văzută ca o nouă formă de bussines. De aceea, multe companii se focusează pe găsirea de soluții care să asigure menținerea productivității angajaților. Ba chiar multe companii la început de drum adoptă acest stil de muncă.

Astfel că, în 2010 președintele Barack Obama semnează legea „Telework Enhancement Act” prin care impune tuturor companiilor să stabilească politici pentru telemuncă. Astfel, munca de acasă este recunoscută oficial.

Mai mult, un studiu realizat de FlexJobs și Global Workplace Analytics în 2017, raportează că, în SUA între anii 2005 – 2015 numărul persoanelor care lucrează de acasă a crescut cu 115%. De asemenea, studiul arată că 56% din joburile existente în SUA pot fi compatibile cu telemunca.

munca la distanta

Telemunca – un viitor devenit realitate?

Urmărind parcursul evolutiv al acestui fenomen, vedem că în fiecare context munca a fost adaptată întocmai standardelor societății. Astfel că, avansul tehnologic nu aduce doar posibilitatea menținerii de la distanță a unei afaceri prospere, însă creează și noi locuri de muncă. De aceea, șansele ca munca de acasă să devină o tot mai mare normalitate sunt ridicate.

Surse informații: flexjobs.com, toptal.com

semnatura