Ce este concediu prenatal și cum se plătește?
Ce este concediu prenatal și cum se plătește?
Concediu prenatal sau concediu de maternitate este un beneficiu pentru angajatele care urmează să devină mame, astfel încât acestea să aibă mai mult timp pentru a se dedica pregătirilor. E adevărat că există situații în care salariatele lucrează până în ultimul moment. Dar, cu toate acestea este bine să știi toate prevederile legale despre concediul prenatal.
Citește și:
» Calcul indemnizație creștere copil – cum se realizează corect?
» Cum se calculează concediul medical? Iată tot ce trebuie să știi
Cuprins
Ce înseamnă concediu prenatal și când se acordă?
Concediu prenatal este de fapt un concediu medical care se acordă salariatelor însărcinate sau lăuzei. Acesta se poate elibera atât de către medicul de familie, cât și de către medicul specialist care supraveghează sarcina. Durata acestuia de maxim 126 de zile calendaristice distribuite astfel:
- Concediu prenatal – 63 de zile înainte de naștere
- Concediu postnatal – 63 de zile după naștere
Salariata nu este obligată să respecte această perioadă. Totuși, pentru concediu postnatal se impune o limită minimă de 42 de zile. Prin urmare, celelalte 84 de zile pot fi luate în concediu prenatal.
În cazul persoanelor cu handicap, concediul prenatal se acordă începând cu luna a șasea de sarcină.
Concediul prenatal se numește Concediu de sarcină și lăuzie cu cod 08 și se suportă integral din FNUASS.
Ce condiții trebuie să respecți pentru a beneficia de concediu prenatal?
Pentru a putea beneficia de acest tip de concediu prenatal și, ulterior, de concediu postnatal, desigur că trebuie să îndeplinești câteva condiții:
» Să fii cetățean român sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
» Să ai domiciliul în România;
» Să ai realizat stagiul minim de asigurare, adică să fi plătit contribuțiile pentru asigurarea medicală cel puțin 6 luni din ultimele 12 înainte de a intra în concediu prenatal.
În aceeași măsură au dreptul la concediu de maternitate și femeile care nasc în termen de 9 luni de la data înregistrării ultimei plăți pentru contribuțiile sociale.
Variabile care contribuie la stagiul de cotizare
În cazul în care salariata nu a realizat stagiul minim de cotizare, se iau în calcul și aceste situații:
- Dacă persoana în cauză a beneficiat de orice tip de concediu medical: concedii de incapacitate de muncă, concediu de risc maternal, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, concediu pentru accidente de muncă sau concediu pentru boli profesionale;
- Dacă persoana în cauză a beneficiat de pensie de invaliditate;
- Dacă persoana a urmat studii universitare;
- Dacă persoana în cauză a beneficiat de indemnizație lunară pe perioada concediului de acomodare.
Calcul concediu prenatal – cum afli valoarea indemnizației?
Valoarea indemnizației pentru concediu de maternitate reprezintă 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 înainte de a beneficia de concediu. Cu alte cuvinte, poți afla valoarea indemnizației aplicând următorul calcul:
85% * media zilnică a bazei de calcul (total venituri brute ultimele 6 luni / total zile lucrate ultimele 6 luni) * numărul de zile de concediu de maternitate
Fiecare calcul concediu prenatal se realizează pe baza certificatului medical, acesta fiind documentul justificativ. Drept urmare, plata indemnizației se face de către angajator, lunar. Însă, certificatul trebuie să ajungă la angajator până în data de 5 a lunii. Astfel se va putea realiza plata indemnizației pentru luna anterioară.
Exemplu de calcul concediu prenatal
Pentru a înțelege mai bine cum se calculează indemnizația de maternitate iată un exemplu concret.
Salariu brut ultimele 6 luni: 6000 lei * 6 = 36.000 lei
Zile lucrate în ultimele 6 luni: 129 zile
Număr de zile concediu de maternitate: 15 zile
85% * (36.000 / 129) * 15 = (0.85 * 279,0697 )* 15 = 237.2092 * 15
= 3558 lei
Pe perioada acestui tip de concediu se reține și se plăteiște doar CAS 25%, restul contribuțiilor CASS, Impozit și CAM nu se rețin și nu se plătesc.
Alt exemplu de calcul
Exemplul de mai jos se referă la o salariată ce are contract de muncă de 8 ore pe zi/40 ore pe săptămână. Pentru cazul exemplificat mai jos, luna pentru care se realizează calculul are 160 ore lucrate și 20 de zile lucrătoare. De asemenea, salariata are concediu medical de sarcină și lăuzie, cod 08 pe tot parcursul lunii.
Calcul concediu medical cod 8:
Salariu brut ultimele 6 luni: 6000 lei * 6 = 36.000 lei
Zile lucrate în ultimele 6 luni: 129 zile
Număr de zile concediu de maternitate: 20 zile
Total indemnizație CM = 85% * (36.000 / 129) * 15 = (0.85 * 279.0697 )* 20 = 237,2092 * 20 = 4744 lei
Total venit brut = 4744
Calcul contributii:
CAS = 4744 * 25% = 1186
CASS = 0
Impozit = 0
Salariu net =4744 – 1186 = 3558
Rest de plată = 3558 lei
Care sunt avantajele concediului prenatal?
Pe durata concediului de maternitate, angajatele se confruntă cu anumite temeri. Cea mai des întâlnită apare cu privire la pierderea locului de muncă. Însă, legislația interzice angajatorului să te concedieze. Astfel, după încheierea concediului poți reveni la muncă.
Mai mult decât atât, dacă te decizi să continui activitatea, trebuie să știi că poți refuza acele taskuri care ți-ar putea afecta sarcina, fiind protejată prin lege. În același timp, în cazul în care apar probleme în timpul sarcinii și pentru a nu consuma zilele de concediu prenatal există Concediu de risc maternal cu cod 15 care se plătește cu 75% și se suportă integral din FNUASS.
dp-Payroll – calculator concediu prenatal actualizat cu noutățile legislative
În calcularea indemnizației de maternitate pot interveni o serie de variabile care pot afectat calculul. De aceea, soluția software de administrare a salarizării dp-Payroll vine în ajutor companiilor prin automatizarea tuturor calculelor salariale, eliminând erorile. Softul este actualizat la zi cu noutățile legislative. Prin urmare, calculele se realizează conform legislației în vigoare. Soluțiile noastre sunt folosite cu încredere de peste 500 de companii. Contactează-ne pentru a afla mai multe despre soluție!