Concediu fără plată – când îl utilizezi și ce avantaje aduce?
Concediu fără plată – când îl utilizezi și ce avantaje aduce?
Concediu fără plată este un drept al fiecărui angajat, așa cum beneficiază de concediu de odihnă sau concediu medical. Fiind destul de rar utilizat, se ridică multe semne de întrebare despre modul în care se face solicitarea, care sunt condițiile pe care angajatul trebuie să le îndeplinească, ce prevede legislația și care sunt avantajele acestui tip de concediu. De aceea, în acest articol am abordat în detaliu acest subiect pentru a răspunde la toate nelămuririle.
Citește și:
» Calcul indemnizație creștere copil – cum se realizează corect?
» Iată tot ce trebuie să știi despre concediul medical
Cuprins
Concediu fără plată: când poți apela la acest tip de concediu?
Conform articolului 153 din Codul Muncii poți solicita concediu fără plată pentru rezolvarea unor probleme personale sau în vederea pregătirii profesionale. Astfel, dacă dorești să investești în pregătirea ta profesională și ai nevoie de timp pentru a urma anumite programe de studiu, poți apela la concediu fără plată.
Concediu fără plată afectează contractul individual de muncă?
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să îl știi înainte de a emite o cerere de concediu fără plată este legat de modul în care este afectat contractul individual de muncă. Legislația prevede că acesta se va suspenda. Așadar, concediile fără plată se scad din vechime în muncă. Există însă și o excepție. Anume, concediile fără plată în vederea formării profesionale. Așa că informează angajatorul care este motivul pentru care alegi acest tip de concediu deoarece vei ști dacă afectează vechimea în muncă.
Concediu fără plată revisal – trebuie sau nu declarat în Registrul General de Evidență al Salariaților?
Odată ce ai depus o cerere de concediu fără plată, trebuie să știi că angajatorului îi revine obligația de a suspenda contractul de muncă. Drept urmare, această suspendare trebuie înregistrată în revisal. Cu alte cuvinte, concediu fără plată presupune întreruperea totală a activității tale în cadrul companiei. Din acest motiv contribuțiile către stat nu mai sunt achitate. Astfel că se impune suspendarea contractului de muncă. Concediu fără plată revisal: când se transmite? Concediu fără plată se transmite în Revisal cu cel puțin o zi înainte de a-ți produce efectele.
Cu toate acestea angajatorul nu are voie să angajeze alte persoane pe poziția ta. Atribuțiile trebuie redistribuite printre ceilalți angajați. Totuși, dacă se depășește o perioadă de 30 de zile lucrătoare, se poate angaja o persoană care să preia sarcinile tale pentru o perioadă determinată.
Care este perioada de timp alocată?
Legislația nu impune o limită de timp pentru concediile fără plată. Durata acestuia se stabilește de comun acord între angajat și angajator, fiind specificat în contractul individual de muncă. Durata concediului fără plată adesea nu se negociază la angajare. Însă, majoritatea companiilor îl au prestabilit în politica internă. Așa că, în funcție de natura situației pentru care soliciți o cerere concediu fără plată, durata acestuia se poate negocia. Când stabilești această perioadă, ai grijă ca angajatorul să fie de acord cu tine.
Concediu fără plată poate fi întrerupt de angajator printr-o cerere în care specifică faptul că dorește să se întoarcă înapoi la muncă.
Lucrezi în administrație publică, ori în unități bugetare sau regii autonome cu specific deosebit? Atenție! Există și câteva excepții.
Durata concediului fără plată este de maxim 90 de zile, dacă:
- Susții examenul de bacalaureat, examene universitare sau de diplomă;
- Te pregătești pentru admitere în învățământul superior: înscriere la doctorat, susținere teză de doctorat (pentru cei care nu au bursa de doctorat);
- Te înscrii la cursuri fără frecvență sau seral;
- Te pregătești pentru susținerea unui examen de intrare în profesie în mediul bugetar.
Poate să depășească 90 de zile dacă:
- Trebuie să îngrijești copilul bolnav ce are o vârstă mai mare de 3 ani;
- Trebuie să urmezi un tratament medical în străinătate (se aplică în cazul în care nu beneficiezi de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă);
- Ești însoțitorul direct al unei rudenii de gradul 1 ce trebuie să urmeze un tratament medical în străinătate.
Pentru aceste situații medicale este obligatoriu avizul de la Ministerul Sănătății.
Cerere concediu fără plată – când trebuie să faci solicitarea?
Dacă optezi pentru acest tip de concediu pentru pregătirea profesională, este ca cererea să o faci cu o lună în avans. Este important ca cererea să dețină toate informațiile despre cursul în cauză:
- Data de început, respectiv data de final;
- Durata cursului;
- Domeniul pentru care se face pregătirea;
- Denumirea instituției care susține cursul de pregătire.
De asemenea, concediu fără plată pentru pregătire profesională se poate efectua și defalca în mai multe perioade.
În cazul în care ai nevoie de timp pentru pregătirea profesională să știi că poți beneficia de concediu special. Acesta este plătit de angajator și se întinde pe o perioadă maximă de 10 zile.
Pentru cazurile personale, nu există un termen limită în care trebuie depusă o cerere de concediu fără plată. Totuși, nu uita să respecți obligațiile morale. Cu cât anunți mai din timp, cu atât mai bine pentru angajator și colegii tăi. Vor avea timp să reorganizeze activitatea astfel încât să nu fie afectată.
Important! Angajatorul are opțiunea de a refuza cererea ta de concediu fără plată. În ce situație? Dacă activitatea afacerii sale este grav afectată.
De ce să alegi acest tip de concediu? Avantaje și dezavantaje
Adesea în viață ne confruntăm cu situații în care avem nevoie de timp pentru rezolvarea diferitelor probleme. Iar unele necesită o perioadă de timp mai lungă. Iar adesea locul de muncă nu ne permite acest lux. În acest caz, concediul fără plată este o opțiune la îndemâna oricui. Și nu doar pentru a câștiga timp. Deși are avantajul că poți alege o perioadă destul de lungă de timp. Ci și pentru că oferă siguranța unui loc de muncă odată ce rezolve problemele. Cu alte cuvinte, ai ocazia să faci o pauză de la muncă.
Pe de altă parte îți este afectată vechimea în muncă. Pentru că, așa cum deja am menționat, contractul de muncă îți este suspendat. Ceea ce te afectează și în cazul în care dorești să beneficiezi de asigurarea medicală (aceasta se suspendă după 3 luni de la suspendarea contractului). Sau chiar și dacă ai în plan solicitarea unui credit bancar.
Așa că alege cea mai bună opțiune pentru tine. Pune în balanță avantajele și dezavantajele înainte de a solicita o cerere concediu fără plată.