Tot ce trebuie să știi despre concediu de odihnă
Tot ce trebuie să știi despre concediu de odihnă
Fiecare salariat are dreptul la concediu de odihnă, fiind văzut ca o pauză de la activitățile profesionale și o formă de relaxare imperios necesară. Conform Codului Muncii, acest tip de concediu este garantat pentru fiecare angajat. Prin urmare, atât companiile cât și angajații trebuie să îl respecte întocmai, neputând fi cedat, limitat sau diminuat.
Citește și:
» Ce este concediu prenatal și cum se plătește?
» Concediu fără plată – când îl utilizezi și ce avantaje aduce?
Cuprins
Care este durata concediului de odihnă?
Dacă abordăm problema din punct de vedere legislativ, durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile lucrătoare pe an. Cu toate acestea, concediul de odihnă este un aspect care se poate negocia la angajare. Astfel numărul zilelor alocate poate fi mai mare decât prevederile legale. Durata efectivă a zilelor de concediu se stabilește, așadar, în contractul individual de muncă.
Condiții speciale de acordare a concediului
Mulți salariați lucrează în condiții speciale. De aceea, pe lângă minimul de 20 de zile de concediu de odihnă pe an, pot beneficia de alte zile extra. Astfel că pentru angajații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, sau pentru persoanele nevăzătoare ori cu handicap sau chiar tinerii cu vârstă de până la 18 ani se pot acorda 3 zile de concediu de odihnă suplimentar. Desigur, acestea se stabilesc de comun acord în contractul individual de muncă.
O altă prevedere legală este specificată pentru angajatele care urmează o procedură de fertilizare în vitro. Astfel, ele pot beneficia de zile suplimentare de concediu:
- 1 zi pentru ziua efectuării puncției ovariene;
- 2 zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Pentru acest caz, cererea de concediu de odihnă trebuie să fie însoțită de scrisoarea medicală.
Când se poate compensa în bani concediul de odihnă?
Concediul de odihnă este un drept al salariatului care trebuie efectuat. Cu toate acestea, mulți angajați amână sau renunță la acest drept. Totuși, angajatorul nu este obligat să acorde contravaloarea în bani a zilelor neefectuate. Decât într-un singur caz. Și anume, odată ce contractul de muncă este încetat.
Ce obligații revin angajatorilor în cazul zilelor de concediu neefectuate?
Nu puține sunt situațiile în care angajații au motive justificate să nu efectueze concediu de odihnă. Prin urmare, rămân zile de concediu de la un an la altul. În acest caz angajatorul este obligat să acorde angajatului concediu de odihnă neefectuat. Când? Într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor. Plata zilelor de concediu se face odată cu ultimul salariu, iar valoarea lor se calculează conform calculului indemnizației de concediu.
Cum se efectuează un calcul concediu odihna?
Pentru a afla câte zile de concediu de odihnă revin unui angajat se iau în considerare mai multe aspecte. De exemplu, zilele de concediu de maternitate, concediu de risc maternal, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav și chiar perioadele de incapacitate temporară de muncă sunt considerate perioade de activitate prestată. Astfel, zilele de concediu se calculează în acest mod:
Nr. zile concediu de odihnă cuvenite = (perioada lucrată + perioada concedii medicale) / perioada lucrătoare anuală x nr. zile concediu conform contractului de muncă
Exemplu de calcul
Contract de muncă activ din 05.03.2020
Număr zile de concediu conform contract: 22 zile
Concediu fără plată în perioada 01.04.2020 – 17.04.2020
Nr. zile de concediu cuvenite în 2020 = 196 zile lucrate x 22 zile de concediu / 251 zile lucrătoare = 17,18 » 17 zile concediu de odihnă în 2020
Cum se calculează indemnizația pentru concediu de odihnă?
Pe toată perioada concediului de odihnă, angajatul beneficiază de o indemnizație. Calculul indemnizației se face în doi pași:
1. Se calculează media salariilor din ultimele 3 luni anterioare zilelor de concediu
Media salariilor = suma salarii ultimele 3 luni / total zile lucrătoare ultimele 3 luni
Exemplu
» Salariu ultimele 3 luni: 4000 RON/ lună
» Zile lucrătoare ultimele 3 luni: 65 zile
Media = 12.000 / 65 = 184.62 lei pe zi » 185 lei / zi
2. Se calculează venitul brut cuvenit pentru o zi lucrătoare din ziua curentă
Exemplu
» Salariu brut luna în curs: 4000 lei
» Zile lucrătoare luna curentă: 23 zile
Venit brut pe zi = 4000 / 23 = 173.91 lei » 174 lei/zi
După ce s-au calculat cele două valori, se alege valoarea maximă. Conform exemplului nostru, valoarea mai mare este cea a mediei din ultimele 3 luni. Prin urmare aceasta va fi suma acordată pe o zi de concediu. Astfel că la final, pentru calcula totalul sumei ce se va acorda pentru concediu de odihnă, înmulțim suma pe zi cu numărul total de zile.
Exemplu:
» Valoare lei pe zi de concediu: 184.62 lei
» Zile de concediu: 10
Valoare totală = 184,62 x 10 = 1846,20 lei » 1846 lei
Zilele de concediu pot fi acordate în perioada de preaviz?
În situația în care un angajat își dă demisia și au rămas zile de concediu neefectuate, ele pot fi acordate în perioada de preaviz. Este o tactică frecventă care aduce beneficii ambelor părți, atât angajaților, cât și angajatorilor.
Concediu medical și concediu de odihnă – ce se întâmplă când cele două se suprapun?
Dacă pe durata concediului medical intervin anumite probleme medicale pentru care medicul specialist eliberează concediu medical, atunci concediul de odihnă se suspendă. Însă, odată ce se finalizează perioada de recuperare concediu de odihnă se continuă.