Dezvoltă modalități de comunicare eficienta în companie
comunicare eficienta 5

UPDATE. Dezvoltă modalități de comunicare eficienta în companie

UPDATE. Dezvoltă modalități de comunicare eficienta în companie

Lectură de 4 minute

În mediul profesional, este nevoie de o comunicare eficienta pentru ca o organizație să fie performantă în întregime. Atunci când utilizezi metodele potrivite să transmiți un mesaj, el este înțeles mai ușor de cei cărora le este destinat. În funcție de particularitățile unei informații, ea poate fi împărtășită prin mai multe mijloace. Când există o comunicare eficienta la locul de muncă, nu apar obstacole în ceea ce privește transmiterea mesajelor.

Citește și:

O comunicare eficienta te ajută să ai claritate

Dacă investești mult timp și energie în elaborarea și transmiterea unor linii clare de comunicare, poți câștiga mai ușor încrederea angajaților, ceea ce duce la cresterea productivitatii muncii și a moralului lor. Mai mult, angajații care comunică eficient cu colegii, managerii și clienții reprezintă o resursă valoroasă pentru orice organizație. În plus, activitățile de administrare personal se desfășoară mai ușor atunci când sunt stabilite căile potrivite de comunicare a diferitelor solicitări și mesaje.

Abilitățile de comunicare eficienta sunt importante pentru colaborarea în cadrul unor proiecte, pentru împărtășirea clară a ideilor sau pentru comunicarea cu clienții. Oamenii care pot trimite și primi mesaje cu ușurință își desfășoară activitatea într-un mod mai eficient. Având în vedere răspândirea muncii de tip remote, o comunicare digitala optimă este necesară.

Ce spun datele statistice despre comunicarea din organizații?

Conform unui material publicat de compania Peeps HR UK, angajații petrec până la 20% din timp în căutarea unor informații sau în căutarea unei persoane care să le poată ajuta. Acesta timp pierdut poate fi îndreptat înspre activități mai productive, printr-o comunicare eficienta cu metodele potrivite.

De asemenea, într-un studiu efectuat de Harvard Business Review, se arată că două treimi dintre manageri se simt inconfortabil să comunice cu angajații și să le ofere feedback. Acest lucru poate afecta considerabil moralul și productivitatea angajaților.

Comunicarea în cadrul organizației

comunicare eficienta 2

Comunicarea la locul de muncă se referă la comunicarea despre activitatea profesională. A ști când și cum să comunici eficient într-o organizație ajută la un grad de satisfacție ridicat în rândul angajaților, la încurajarea colaborării dintre colegi și la promovarea încrederii în rândul angajaților. Echipele care dezvoltă o comunicare eficienta sunt mai bine pregătite pentru situații dificile, însă dezvoltarea unor bune practici de comunicare necesită timp și efort.

O comunicare eficienta este și mai importantă mai ales în contextul muncii în format hibrid sau care se desfășoară complet de la distanță. Cu instrumentele potrivite, încrederea și conexiunea dintre angajați și departamente se vor îmbunătăți și vor fi evitate frustrările care pot apărea dintr-o comunicare sau interpretare greșită.

Alege forma potrivită de comunicare

Pentru o comunicare eficienta în interiorul organizației, trebuie să te asiguri că este utilizată cea mai potrivită cale de transmitere a mesajului. Spre exemplu, ai putea pierde prea mult timp împărtășind anumite instrucțiuni prin scrierea unor emailuri lungi.

Uneori, este mai eficient să transmiți aceste lucruri printr-o videoconferință sau direct la birou. Dacă există șansa ca mesajul să fie înțeles greșit printr-o anumită formă de comunicare, ia în considerare o alternativă pentru transmiterea informației în cauză.

De ce este important să ai o comunicare eficienta în companie?

Îmbunătățirea constantă a comunicării interne se află printre prioritățile companiilor care își doresc ca productivitatea angajatilor să fie la un nivel înalt. Când există o comunicare eficienta la locul de muncă, fluxul de lucru pentru toate departamentele este optimizat. Alegerea metodelor potrivite de transmitere a mesajelor aduce mai multe avantaje:

  • Ajută la evitarea confuziei în comunicarea de zi cu zi;
  • Îi face pe fiecare dintre angajați să-și înțeleagă mai bine responsabilitățile;
  • Oamenii au parte de claritate în ceea ce privește atingerea scopurilor și obiectivelor;
  • Ai parte de o cultura organizationala sănătoasă;
  • Crește satisfactia angajatilor din companie;
  • Angajații sunt mai dornici să-și împărtășească ideile;
  • Se formează relatii profesionale sănătoase;
  • Facilitează crearea unui mediu de lucru pozitiv.

Conținutul mesajului este important

comunicare eficienta 3

Când dorești să transmiți un mesaj, conținutul acestuia este foarte important pentru a fi înțeles cât mai bine. Asigură-te că informațiile din mesaj sunt clare și corecte și alege modalitatea potrivită pentru a-l transmite. Dacă comunicarea este destinată unui grup mare de oameni și nu este vorba de un mesaj urgent, poți utiliza emailul. În cazul în care ai de transmis un mesaj urgent, încearcă să comunici personal, prin telefon sau printr-o videoconferință.

Comunicarea eficienta nonverbală

Comunicarea nonverbală se referă în principal la limbajul corpului atunci când este transmis un mesaj în persoană sau prin videoconferință. Printre exemplele de comunicare eficienta la locul de muncă se numără menținerea contactului vizual, menținerea unei posturi corecte, păstrarea tonului moderat și siguranța că ascultătorul este atent la mesajul transmis.

Excesul și deficitul de informație

La elaborarea unui mesaj care se adresează către o persoană sau către un grup de oameni, un aspect important de luat în considerare este cantitatea de informații transmisă. Pentru o comunicare eficienta, ar trebui incluse doar aspectele necesare pentru ca mesajul să fie înțeles ușor. Totuși, trebuie avut în vedere ca informațiile să nu fie prea puține, pentru a se limita sau evita clarificările ulterioare, care pot avea o durată lungă în unele cazuri.

Comunicarea eficientă, prioritară pentru o organizare optimă

Este important să transmiți informațiile către ceilalți într-un mod potrivit pentru fiecare situație. De asemenea, acordă atenție felului în care se desfășoară comunicarea în companie, astfel încât să observi ce funcționează și ce anume ar trebui îmbunătățit. O comunicare eficienta la locul de muncă este esențială pentru îndeplinirea sarcinilor la timp și pentru succesul companiei. În plus, permite oamenilor să-și împărtășească ideile și să se simtă apreciați. Comunicarea potrivită ajută în dezvoltarea unor relații profesionale sănătoase, care să asigure performanța unei afaceri pe o perioadă îndelungată.