Beneficii Extrasalariale | Cele mai căutate beneficii de angajați
beneficii extrasalariale 1

UPDATE. Cele mai căutate beneficii extrasalariale de către angajați

UPDATE. Cele mai căutate beneficii extrasalariale de către angajați

Lectură de 4 minute

În ultima perioadă, angajații și-au îndreptat atenția tot mai mult spre beneficii extrasalariale care să-i stimuleze să rămână în cadrul unei companii. Neacordarea lor de către angajator poate reprezenta un motiv pentru o schimbare în carieră, unde facilitățile să fie mulțumitoare. Companiile caută să țină pasul cu nevoile și cerințele oamenilor, dar uneori sunt condiționate de legislație, atunci când vine vorba de bonusurile acordate angajaților.

Citește și:

» Cum a schimbat pandemia procesul de recrutare si selectie? Află noile tendințe din domeniu
» Lucru de acasă – un trend care să rămână și în era post COVID-19? Ce previzionează companiile?

Beneficii extrasalariale nou apărute în ultima perioadă

Printre noutățile apărute în ceea ce privește beneficiile extrasalariale sunt banii acordați pentru acoperirea cheltuielilor cu telemunca, ori care să acopere costurile pentru grădinița copiilor angajaților, cât și stimulente pentru adopție. De asemenea, unele companii pun la dispoziția angajaților chiar și servicii de terapie, având în vedere provocările întâmpinate în pandemie.

beneficii extrasalariale 3

Conform unui studiu efectuat de eJobs, cei mai mulți dintre angajatori (48%) oferă beneficii extrasalariale cu o valoare între 200 și 400 de lei. Doar 4,3% dintre cei chestionați au spus că oferă angajaților bonusuri mai mari de 1.000 de lei. Abonamentele la clinici medicale private sunt oferite de 55% dintre participanții la acest sondaj.

Cele mai comune beneficii extrasalariale

De asemenea, unele companii oferă salariaților un buget anual pentru hobby-uri, pe care ei îl pot folosi după bunul plac pentru achiziția de cărți, aparate foto sau console de gaming. Dacă aceștia sunt părinți, le oferă copiilor din întreținere cadouri de Crăciun ori de ziua copilului.

În contextul pandemiei și a limitării interacțiunii umane, unele beneficii extrasalariale s-au transformat. Spre exemplu, în locul abonamentului la sală, angajații au putut folosi contravaloarea acestuia pentru a achiziționa echipament sportiv pe care să-l folosească în confortul și siguranța propriei case.

Posibilitatea de a-ți trece soțul/soția pe asigurarea medicală privată oferită de companie este un alt beneficiu oferit de către firme, ori contribuția la pilonul doi de pensii. Orientarea spre sănătatea și bunăstarea salariaților este un argument în plus în favoarea companiei tale.

Ce beneficii extrasalariale sunt populare în 2023?

În ultimii ani, a avut loc o serie de schimbări în ceea ce privește cele mai răspândite beneficii extrasalariale în România. Piața de beneficii oferite de angajator a crescut și va continua să crească, iar acestea au devenit tot mai variate. În prezent, la mare căutare sunt următoarele beneficii extrasalariale:

  • Tichete sau bani de vacanţă – sume pentru achitarea serviciilor turistice exclusiv în Romania, pentru beneficiar şi familia acestuia;
  • Tichete culturale – Acestea pot fi folosite în librării, pentru a achita bilete la piese de teatru, concerte, festivaluri, muzee, cursuri de limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice sau alte activități recreative;
  • Contribuție la pensia privată – reprezintă contribuţia angajatorului la Pilonul 3 de pensii private. Compania poate contribui cu o anumită sumă de bani la un fond de pensii ales de angajat, iar raportul contribuţiei angajat/angajator este variabil;
  • Prime de sărbători (Crăciun, Paște);
  • Prânzul și micul dejun oferit la birou;
  • Beneficii extrasalariale la alegere, în funcție de preferințele angajaților.

Potrivit unui studiu publicat de EY România în 2023, 93% dintre respondenții la sondajul efectuat au spus că oferă angajaților beneficii extrasalariale.

Facilități pentru dezvoltarea angajatilor

Printre alte beneficii extrasalariale care pot fi acordate angajaților se numără training-uri pentru dezvoltarea profesională, care îi vor ajuta atât pe ei, cât și compania la care lucrează. De asemenea, opțiunea de a plati in avans salariul este o facilitate cerută de tot mai mulți angajați, fiind utilă în dese rânduri. Aceasta poate poziționa compania în topul preferințelor candidaților în cadrul unui  proces de recrutare.

beneficii extrasalariale 4

Deși există noutăți în această privință, salariații folosesc cel mai mult facilitățile cu care sunt obișnuiți de mai mult timp, adică tichetele de masă, serviciile medicale private și decontarea cheltuielilor de transport. De asemenea, unele companii au alocat resurse financiare pentru amenajarea biroului de acasă, lucru pe care angajații l-au văzut util.

Sunt anumite beneficii extrasalariale criterii de departajare la alegerea unui job?

Beneficiile extrasalariale s-au diversificat și sunt un criteriu important de care candidații țin cont la alegerea unui loc de muncă, spun 84,5% dintre respondenții unui studiu prezentat de eJobs în toamna anului 2022. Mai mult, în urma unui sondaj realizat de compania americană Paychex, a reieșit faptul că șase din zece angajați consideră beneficiile extrasalariale o prioritate de top la alegerea următorului loc de muncă.

Ele pot cântări de asemenea  în viziunea pe termen lung a angajatului, și în decizia de a rămâne într-o companie. Acesta poate să opteze pentru a rămâne în cadrul unei firme unde are parte de beneficii extrasalariale, care, însumate cu salariul, s-ar apropia de suma pe care ar putea să o primească lunar de la un alt job.

Care este tendința acordării de beneficii extrasalariale

Situația economică incertă din prezent a făcut ca unele companii să reducă beneficiile acordate angajaților. Altele le-au eliminat de tot și așteaptă o redresare pe partea economică pentru a le introduce din nou. Noutățile apărute în privința de beneficii extrasalariale sunt binevenite pentru salariați și ajută la menținerea unei satisfacții personale în relația cu angajatorul, dar aduce și un sentiment de apreciere și valorizare. Odată cu apariția generațiilor noi de angajați, dorințele lor când vine vorba de beneficii extrasalariale se modifică constant. Dacă vei reuși să răspunzi la nevoile lor, vei rămâne competitiv pe piață și în topul preferințelor candidaților.