Ce este HRIS program resurse umane și de ce este util?
hris

Ce este HRIS și de ce este util pentru compania ta?

Ce este HRIS și de ce este util pentru compania ta?

Lectură de 2 minute

HRIS, un acronim des întâlnit în domeniul nostru de activitate este un program resurse umane care are scopul de a ușura administrarea personalului. Administrarea resurselor umane s-a dezvoltat din nevoia de coordonare. Odată cu apariția unor locuri de muncă noi s-au dezvoltat și echipele de muncă. Iar pentru ca acestea să fie gestionate cât mai eficient, tehnologia a creat programe speciale. Așa au apărut sistemele de informații despre resurse umane, denumite human resource information system.

HRIS sau HRMS? Care este diferența dintre cele două?

Adesea utilizate cu același scop, cele două acronime reprezintă activități diferite. HRMS provine de la human resource management system. Dacă privim din punct de vedere al termenilor, similaritatea este de necontestat. În mod funcțional, însă, nu există nicio diferență reală.

La un moment dat, un HRMS a fost o soluție automatizată mai completă de gestionare a resurselor umane decât software-ul HRIS. Însă, odată cu avansul tehnologic, diferențele dintre cele două tipuri de sisteme s-au estompat considerabil. Iată, totuși, câteva diferențe:

  • HRIS este creat pentru a urmări îndeosebi informațiile despre angajați. De asemenea, este util pentru gestionarea politicilor companiei, alături de procedurile de administrare. Ce sarcini pot fi gestionate cu acest program resurse umane? Raportarea, instruirea, recrutarea, compensarea, administrarea beneficiilor, urmărirea datelor, automatizarea fluxului de lucru și funcțiile contabile.
  • HRMS, pe lângă managementul resurselor umane, cuprinde o tehnologie IT mai avansată. Tratează toate aceleași informații ca un HRIS la care se adaugă și informațiile non-cantitative referitoare la angajați. Ce sarcini sunt incluse? Adaptarea angajaților noi în companie (onboarding), satisfacția angajaților, performanța la locul de muncă, rapoarte și analize.

HRIS – un soft resurse umane util pentru companiile/departamentele HR

HRIS este un program resurse umane menit să faciliteze munca de administrare personal din cadrul unei companii. Cu ajutorul unui sistem electronic sunt colectate și stocate informațiile despre angajați. Funcționalitățile de bază ale unui program resurse umane includ stocarea de date și administrarea lor, alături de managementul salarizării. Desigur, aceste softuri pot fi utilizate și pentru alte nevoi. Însă depinde de complexitatea softului. De exemplu, soluțiile noastre sunt create pentru a îndeplini o varietate de nevoi.

Care sunt beneficiile unui program resurse umane de tip HRIS?

Automatizarea procedurilor de resurse umane contribuie major la creșterea eficienței. Iar administrarea personalului presupune multe activități, alături de o atenție sporită la detalii. Astfel că un program resurse umane este de un real ajutor pentru:

  • Evidența documentelor. Un soft de resurse umane permite înregistrarea tuturor datelor despre angajați. În acest mod te ajută să ții evidența lor, dar și asupra modificărilor intervenite pe parcurs.
  • Eficienţă și acuratețe. HRIS colectează toate informațiile stocate într-un singur loc. Astfel beneficiezi de acuratețea datelor, iar timpul de gestionare a lor este redus.
  • Strategia de resurse umane. Un program resurse umane permite vizualizarea datelor necesare. Astfel ai o imagine de ansamblu clară, utilă pentru a elabora o strategie eficientă.
  • Comunicarea cu angajații. Prin intermediul acestui program resurse umane poți oferi angajaților acces la datele relevante pentru ei. Astfel, aceștia sunt în permanență informați asupra colaborării. O bună comunicare este un factor stimulator și pentru menținerea motivației.
  • Eliminarea erorilor umane. Fie că e vorba de contracte, fie că e vorba de pontaj sau de calcularea salariilor, HRIS este creat pe baza unor algoritmi exacți, care nu dau greș. Cu efort minim, beneficiezi de exactitate, precizie și corectitudine.
  • Generarea de rapoarte. O activitate consumatoare de mult timp este întocmirea rapoartelor. Cu un program resurse umane performant, poți genera automat rapoarte, fie prestabilite, fie personalizate.

Surse: https://www.hrpayrollsystems.net/hris/ , https://www.analyticsinhr.com/, https://www.thebalancecareers.com/, https://technologyadvice.com/, https://presmarymethuen.org/ro/