Cât plătește angajatorul la stat pentru un angajat?
Cât plătește angajatorul la stat pentru un angajat?
Cea mai vehiculată curiozitate din piața muncii este legată de cât plătește angajatorul la stat. Să plătești contribuții la stat este o necesitate care trebuie respectată. Desigur, legislația este continuu adaptată cu noi reglementări. Astfel că este important să ținem pasul cu aceasta.
În prezent, majoritatea companiilor utilizează un soft de salarizare pentru a realiza calculele salariilor. Motivul este dat de avantajele pe care le aduce un astfel de program. Automatizarea calculelor și corectitudinea lor sunt garantate de tehnologia performantă.
Cuprins
Tipurile de salarii
Înainte de a înțelege cât plătește angajatorul la stat pentru un angajat, să definim cele două tipuri de salarii: net și brut. Să evităm orice fel de confuzie.
Salariu brut este suma de bani înregistrată în contractul de muncă. Aici se includ toate taxele care merg către stat.
Salariu net este suma exactă de bani care revine angajatului după ce se plătesc toate contribuțiile către stat. Sau, cum se mai spune, salariu pe care îl primești „în mână”.
Contribuții la stat: ce taxe trebuie plătite?
Pentru a afla cât plătește angajatorul la stat pentru angajați, să vedem ce tip de contribuții se plătesc. Astfel, angajatorul plătește următoarele taxe:
- Contribuții pentru asigurări sociale (CAS)
- Contribuții pentru asigurări sociale și de sănătate (CASS)
- Contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM)
Pentru fiecare tip de contribuție, se percepe un anumit procentaj. Astfel, către CAS merge un procent de 25% din salariu, CASS încasează 10%, iar CAM 2,25%.
Pe lângă acestea, fiecare angajat trebuie să plătească un impozit pe salariu de 10%.
Cât plătește angajatorul la stat pentru 1 angajat? Exemplu de calcul
Desigur, fiecare angajator plătește sume diferite, în funcție de salariu fiecărui angajat. Să vedem un cât plătește angajatorul la stat cu un exemplu de calcul salariu net pentru un salariu brut de 3000 lei. Sumele încasate sunt următoarele:
- CAS – 750 LEI
- CASS – 300 LEI
- CAM – 68 LEI
Deducerea personală, o formă de minimizare a taxelor
Pentru a plăti contribuții la stat mai mici, unii angajați pot beneficia de o deducere personală. Deducerea personală este, de fapt, o sumă cu care se micșorează baza impozabilă. Aceasta se acordă persoanelor care au salarii mici și persoane în întreținere. Desigur, pentru ca acesta să fie suportată de stat, angajatul va trebui să depună un dosar care să cuprindă actele justificative.
Pentru exemplu de calcul anterior pentru cât plătește angajatorul la stat, deducerea personală este de 195 lei. În acest caz, impozitul pe venit este de 176 lei. Așadar, dintr-un salariu brut de 3000 lei, statul încasează 1294 lei.
O soluție software de calculare a salariilor
Exemplul de mai sus a fost pur orientativ. Pentru calcularea salariilor există mai multe variabile care trebuie luate în considerare. Cum ar fi concediile: de odihnă, medicale, fără plată, pentru evenimente speciale. La acestea pot fi adăugate ore lucrate peste program, bonusuri, prime, etc. Pentru a realiza calculul salarial corect, alege dp-Payroll. Cu ajutorul acestei soluții poți realiza calcule corecte, conform noilor măsuri legislative care sunt actualizate în permanență. Mai mult decât atât, aplicația deține mai multe module. Poți genera automat rapoarte, sau chiar fluturași de salariu pe care să îi trimiți direct către angajați prin e-mail.
Nu știi dacă ți se potrivește soluția noastră? Solicită un demo gratuit, iar echipa UCMS by AROBS îți va oferi toate informațiile necesare!
Surse: capital.ro, calcuator-salarii.ro, cariera.ejobs.ro