Beneficiile angajatilor, importante pentru retenția lor
beneficiile angajatilor 6

UPDATE. Oferă beneficii atractive pentru angajații tăi

UPDATE. Oferă beneficii atractive pentru angajații tăi

Lectură de 5 minute

O atenție sporită către beneficiile angajatilor ajută compania ta să fie în topul preferințelor candidaților, contribuind totodată la creșterea brandului de angajator. Este important să le găsești pe cele care contează cu adevărat pentru personalul tău, dar și pentru oamenii pe care ai vrea să îi recrutezi. Unul dintre trendurile actuale de HR este legat de beneficiile angajatilor, și personalizarea lor astfel încât să răspundă nevoilor și așteptărilor acestora.

Citește și:

» Ce valori organizationale sunt importante în dezvoltarea sistemului de beneficii?
» UPDATE. Cele mai căutate beneficii extrasalariale de către angajați

Care sunt așteptările legate de beneficiile angajatilor?

Pentru a folosi eficient bugetul alocat pentru beneficii, identifică-le pe cele importante pentru angajații din companie. O analiză a nevoilor personalului te poate ajuta ca lista cu beneficiile angajatilor să corespundă cât mai mult cu dorințele lor. Află care sunt interesele și pasiunile lor, pentru a crea un plan de beneficii cât mai adaptat pe ceea ce își doresc.  Prin această metodă, vei eficientiza costurile, iar membrii companiei vor aprecia efortul tău de a le oferi bonusuri care contează pentru ei.

Oferă beneficii ușor accesibile

Atunci când alcătuiești un pachet de beneficii, trebuie să iei în considerare accesibilitatea lor. De exemplu, un abonament la un anumit centru sportiv nu va putea fi utilizat de către angajații care practică munca remote din alt oraș. Mai mult, ar putea să nu își dorească o asemenea facilitate și să prefere altceva în schimb, cum ar fi mai multe zile anuale de concediu de odihnă.

Personalizează beneficiile angajatilor

beneficiile angajatilor 2

Pentru a răspunde cât mai bine dorințelor acestora, poți oferi angajaților ocazia să-și aleagă beneficiile, dintr-o listă cu mai multe opțiuni ori în limita unui buget. Cheltuirea unei anumite sume conform preferințelor poate fi cea mai bună soluție atât pentru angajați, cât și pentru angajator.

Beneficiile angajatilor – care sunt tendințele actuale?

Sumele alocate pentru beneficiile angajatilor pot acoperi costuri cu diverse hobby-uri, cursuri, vouchere de vacanță sau pentru amenajarea biroului de acasă. În funcție de generație, dar și de fiecare persoană în parte, diversitatea în ceea ce privește benefiicile angajatilor este ridicată.

În prezent, posibilitățile de dezvoltare profesionala prin programe de training angajati, pachetele de servicii medicale sau pensia privată sunt câteva dintre beneficiile angajatilor cele mai căutate. Totodată, posibilitatea de a avea un program flexibil sau de a lucra în sistem work from home rămân la mare căutare.

Nu în ultimul rând, se așteaptă ca angajatorii să ofere pachete de beneficii care să se potrivească unui număr cât mai mare de angajați, se arată într-un articol publicat pe site-ul grupului Access. Astfel, oamenii își doresc beneficii cât mai personalizate, care să se potrivească cu dorințele lor.

Transformarea beneficiilor angajaților

Un studiu din 2021 efectuat în Regatul Unit de către Perkbox a arătat faptul că lista preferată cu beneficiile angajatilor nu conține avantaje legate de birou. Dintre peste 1.500 de repondenți, doar 4% au spus că primesc în prezent avantajele extrasalariale potrivite pentru ei.

De aceea, beneficiile angajatilor au nevoie de o reinventare, pentru a oferi personalului satisfacția că organizațiile fac un efort pentru a-i mulțumi în această privință. Totuși, vor rămâne în centrul atenției pentru o durată lungă bonusurile care ajută la menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală.

De ce sunt importante beneficiile acordate angajaților

Beneficiile angajatilor sunt o componentă cheie pentru cresterea productivitatii muncii, a implicării angajaților și în ceea ce privește retentia de personal. Un studiu realizat de International Foundation of Employee Benefit Plans (IFEBP) a constatat că organizațiile cu niveluri ridicate de productivitate și implicare din partea salariaților oferă beneficii precum servicii medicale, program flexibil și beneficii de wellbeing. Mai mult, într-un raportat realizat de SHRM se arată că 60% dintre angajați consideră beneficiile foarte importante atunci când se iau în considerare dacă să rămână la angajatorul lor actual.

Beneficiile angajatilor care fac diferența pe piața de recrutare

Pentru a fi competitiv când vine vorba de recrutarea unor profesioniști, dar și pentru o retenție crescută a angajaților actuali, trebuie să ai în vedere mai mult lucruri, atât în legătură cu beneficiile angajatilor, dar și cu modul în care se desfășoară activitatea în cadrul companiei. Prin urmare, poți lua în considerare următoarele idei:

  • Program flexibil la locul de muncă;
  • Bonusuri și prime atractive;
  • Oportunități de dezvoltare profesională pe termen lung;
  • Pachete de servicii medicale și pentru wellbeing;
  • Tichete cadou pentru diferite ocazii sau tichete de vacanță;
  • Transparență și comunicare interna foarte bună;
  • Folosirea tehnologiei performante.
beneficiile angajatilor 3

De asemenea, unele studii arată că mulți dintre angajații din zona IT apreciază companiile care se implică în campanii de responsabilitate socială și contribuie la binele comunității, dar le oferă și lor șansa de a face acest lucru. Sondajul efectuat de Perkbox în Regatul Unit a mai arătat că personalul care lucrează de la birou își dorește micul dejun și prânzul oferit de către companie, fiind printre beneficiile angajatilor cele mai căutate.

Dezvoltarea profesională, prioritară pentru angajați

Un interes ridicat pentru îmbunătățirea abilităților profesionale ale oamenilor din companie va fi atât în folosul lor, cât și al businessului. Ei vor avea șansa de a progresa, de a învăța lucruri noi pe care să le pună în aplicare în cadrul organizației. În același timp, oportunitatea de avansa pe alte poziții disponibile intern va crește.

De altfel, 45% dintre respondenții unui sondaj LinkedIN au spus că și-au părăsit fostul loc de muncă din cauza lipsei oportunităților de promovare. Prin urmare, e important să oferi angajaților constant șansa de a urma cursuri de specializare, care îi poate ajuta să avanseze în carieră.

Ca angajator, nu va mai trebui să cauți candidați pentru unele posturi importante, fapt ce va duce la o reducere considerabilă a costurilor. De aceea, investiția în dezvoltarea personalului se numără printre beneficiile angajatilor care este de folos pe o perioadă îndelungată atât pentru salariat, cât și pentru companie.

Astfel de avantaje îți vor face mai ușoară sarcina de a atrage candidații potriviți pentru nevoile tale și vor avea un impact pozitiv asupra angajaților actuali. Totodată, contribuie la un brand de angajator puternic, lucru foarte benefic pe termen lung. Cunoașterea amănunțită a nevoilor salariaților și a candidaților, alături de găsirea celor mai bune metode pentru a le îndeplini, te vor ajuta la dezvoltarea organizației.

Arată-ți recunoștința și aprecierea pentru eforturile depuse

Recunoștința arătată salariaților pentru contribuția lor în companie este importantă. Dacă beneficiile angajatilor sunt pe măsura așteptărilor, ei vor fi mulțumiți, iar motivația și productivitatea de la locul de muncă va crește. O doză de creativitate și inspirație la alegerea bonusurilor te poate diferenția de concurență, iar șansele de a atrage oameni talentați și dedicați vor crește considerabil.

Strategiile legate de pachetul de beneficii pot varia în funcție de companii, generații și preferințele fiecăruia. Totuși, atunci când alcătuiești planul de beneficii pentru organizația ta, poate fi util să iei în considerare și tendințele actuale din domeniu, pentru a menține angajații motivați și mulțumiți.