Cele mai căutate beneficii acordate angajaților în 2023
beneficii angajati 4

Cele mai căutate beneficii pentru angajati în anul 2023

Cele mai căutate beneficii pentru angajati în anul 2023

Lectură de 5 minute

Pe măsură ce piața muncii evoluează și nevoile angajaților se schimbă, planurile de beneficii angajati oferite de companii se diversifică, pentru a răspunde la cerințele lor. În anul 2023, alături de tichete de masă sau asigurări medicale private, ele includ programe de dezvoltare profesionala, bonusuri personalizate, vouchere culturale sau bugete pentru hobby-uri. Planurile de beneficii angajati au rolul de a ajuta organizațiile să-și mențină angajați actuali motivați și implicați în activitatea profesională, dar și să atragă talentele potrivite.

Citește și:

» De ce să implementezi programe de pregatire profesionala?
» Echilibru intre viata profesionala si personala: cum îl promovezi în compania ta?

Care sunt cele mai căutate beneficii angajati în 2023?

În acest articol, vom explora cele mai căutate beneficii pe care companiile din toată lumea le oferă în prezent, pentru a crea un mediu profesional atractiv și pentru a-și motiva echipa. De la flexibilitatea în programul de lucru până la programele pentru dezvoltarea carierei, vom descoperi cum conceptul de beneficii s-a transformat, în căutarea unui echilibru optim între activitatea profesională și viața personală.

Noile generații de angajați au contribuit la schimbarea beneficiilor

Datorită creșterii numărului celor din generatia Z sau din rândul milenialilor care intră pe piața muncii, pachetele de beneficii angajati s-au diversificat. În ultimii ani, s-a observat o creștere a bonusurilor pentru wellbeing sau a posibilităților de dezvoltare profesionala oferite de către companii. Spre exemplu, 19% din angajații Gen Z consideră că organizațiile ar trebui să ofere beneficii legate de sănătatea mintală (TeamStage.io).

Beneficii care să răspundă la nevoile oamenilor

În alcătuirea unui plan de beneficii angajati, trebuie să iei în considerare importanța beneficiilor pentru aceștia și costul care trebuie plătit. De asemenea, este foarte important numărul de angajați care vor profita efectiv de beneficiile oferite, astfel că poți lua în calcul varianta de a oferi bonusuri personalizate.

beneficii angajati 2

Beneficiile oferite trebuie să răspundă la nevoile cât mai multor oameni din organigrama unei firme. Pachetul de beneficii angajati pe care îl oferi poate fi atractiv la prima vedere, dar să nu merite investiția dacă membrii echipei nu pot se pot bucura de el la adevărata valoare.

În rândurile următoare, vom detalia care sunt cele mai căutate beneficii la nivel global în anul 2023, pe lângă dorința foarte răspândită de a avea parte de joburi flexibile.

1. Oportunități pentru dezvoltarea carierei

În multe domenii de activitate, educația continuă este esențială pentru a avea o forță de muncă pregătită cu schimbările care apar și pentru a avea o organizație competitivă. Atunci când oferi programe pentru instruirea personalului, angajații sunt mai încrezători că își pot îndeplini sarcinile cu succes. Totodată, sunt mulțumiți că au șansa de a-și îmbunătăți competențele și de a avansa din punct de vedere profesional. Din acest motiv, oportunitățile de creștere profesională sunt foarte căutate în continuare.

2. Interes crescut pentru educatia financiara

Mulți angajați nu reușeșc să-și gestioneze la nivel optim veniturile lunare și nu au o rutină de a economisi bani de la o lună la alta, iar de aceea vor să învețe metode pentru a-și gestiona eficient veniturile. Problemele financiare ale angajaților nu au efecte negative doar pentru angajat, ci și pentru companie. În Statele Unite, stresul financiar aduce pierderi de aproximativ 4,7 milioarde pe săptămână companiilor din cauza unei productivități scăzute a salariaților, au constatat cei de la Benefits Pro în urma efectuării unui studiu.

Mai mult, o cercetare de la Ramsey Solutions a constatat că oamenii din organizațiile care includ programele de bunăstare financiară în pachetul de beneficii angajati, sunt în general mulțumiți de bonusurile primite în proporție de 51%, comparativ cu 36% pentru companiile care nu au programe de wellness financiar. Pachetele de sănătate financiară includ educație și coaching, programe de economii de urgență, planuri de economii pentru pensii, planificarea cheltuielilor lunare și fonduri de economii de urgență.

3. Pachet personalizat de beneficii angajati

Îndeplinirea tuturor nevoilor angajaților printr-o ofertă standard de beneficii este dificilă și, de cele mai multe ori, aproape imposibilă. Din acest motiv, unii angajatori apelează în schimb la beneficii personalizate. Există diferite moduri de a aborda această strategie. Poți acorda angajaților o anumită sumă de bani pe care să o aloce după cum doresc, de la abonamente la sală, un fond pentru hobby-uri, evenimente culturale și multe altele.

beneficii angajati 3

De asemenea, le poți oferi diverse alte opțiuni, cum ar fi alegerea beneficiilor pentru îngrijirea copiilor. În acest fel, poți maximiza zona de beneficii angajati, stabilind cu fiecare persoană exact beneficiile pe care și le dorește. Acest lucru poate necesita mai mult timp dar efectele pozitive pot fi la un nivel înalt în ceea ce privește fericirea angajaților și rata de retentie a acestora.

Un studiu Metlife privind tendințele beneficiilor pentru angajați a arătat că 72% dintre aceștia spun că posibilitatea de a-și personaliza beneficiile le-ar crește loialitatea față de angajatorul lor actual.

4. Săptămână de muncă de 4 zile

Conceptul săptămânii de muncă de 4 zile a început să fie tot mai răspândit la nivel global. Mai multe proiecte pilot avut succes în ceea ce privește eficiența și satisfacția angajaților, motiv pentru care se așteaptă o creștere a cererilor pentru săptămâna de lucru de patru zile. Un sondaj prezentat de stylist.co.uk arată faptul că 7 din 10 angajați intenționează să solicite angajatorilor să implementeze la rândul lor acest program. Motivul este ușor de înțeles, deoarece 78% dintre angajați sunt mai fericiți și mai puțin stresați într-o săptămână de patru zile, potrivit datelor prezentate de 4dayweek.com.

5. Spații de lucru pet-friendly

În cazul oamenilor care muncesc de la birou, tot mai mulți dintre aceștia își doresc spații de lucru pet-friendly. Căutările candidaților în această privință a crescut cu 23% față de anul trecut, informează site-ul benefitsnews.com, într-un material legat de beneficiile populare în acest an. Diverse studii demonstrează beneficiile prezenței câinilor la birou. Aceștia sunt capabili să reducă stresul angajaților, să crească interacțiunea socială și să contracareze depresia și anxietatea la oameni. Spre exemplu, campusurile Google din San Francisco și Mountain View permit angajaților să-și aducă animalele de companie la muncă.

Echilibru între activitatea profesională și viața privată

În anul 2021, 38 de milioane de angajați și-au părăsit locul de muncă, informează un articol al Business Insider. Fenomenul de burnout a fost invocat ca fiind unul dintre principalele motive pentru acest val de demisii. Programele de beneficii angajati atractive pot aborda unele dintre cauzele fundamentale ale epuizării angajaților și ar putea reduce fluctuația lor. De asemenea, au efecte pozitive în ceea ce privește productivitatea și contribuie la îmbunătățirea mediului de lucru.

Ce alte beneficii pentru angajati mai sunt căutate?

Beneficiile prezentate se află printre cele mai căutate de către angajați în 2023, dar putem aminti și altele, cum ar fi: tichete de masă, asigurări private de sănătate, spații de relaxare și de joacă la birou, masa de prânz oferită de către companie, masaj la birou sau organizarea unor ieșiri cu echipa și teambuilding-uri.

Beneficiile oferite aduc avantaje atât salariaților, cât și companiilor

Acordarea unor beneficii cu o însemnătate puternică pentru angajați poate contribui semnificativ la creșterea implicării și a randamentului acestora. Diversificarea pachetelor de beneficii angajati este uneori soluția pentru retenția lor, dar și pentru o eficiență constantă la nivelul organizației. Angajații își doresc să facă parte din companii care să aibă grijă de bunăstarea lor generală și în afara programului de lucru. De aceea, prin implementarea programelor potrivite de beneficii, atât angajații, cât și organizațiile au de câștigat pe termen lung.