
Cele mai căutate beneficii pentru angajati în anul 2022
Cele mai căutate beneficii pentru angajati în anul 2022
După ce companiile au stabilit modalitatea de lucru de după pandemie, acestea au trecut și la adaptarea planurilor de beneficii angajati pentru a-i păstra pe cei mai mulți dintre ei, dar și pentru a atrage alți profesioniști. Indiferent de industria în care activează, organizațiile dezvoltă anumite strategii de retentie personal pentru a îndeplini o mare parte din dorințele salariaților în ceea ce privește partea de beneficii extrasalariale.
Datorită creșterii numărului celor din generatia Z sau din rândul milenialilor care intră pe piața muncii, pachetele de beneficii angajati s-au diversificat. În ultimii ani, s-a observat o creștere a bonusurilor pentru wellbeing sau a posibilităților de dezvoltare profesionala oferite de către companii.
Citește și:
» Managementul timpului sau cum poți crește productivitatea cu o organizare eficientă
» În ce condiții se pot efectua ore suplimentare și cum se recompensează
Cuprins
Beneficii angajati care contează pentru oameni
Companiile trebuie să se gândească atent la ceea ce oferă angajaților, la importanța beneficiilor pentru aceștia și la costul care trebuie plătit. De asemenea, este foarte important numărul de angajați care vor profita efectiv de beneficiile oferite.
Beneficiile oferite trebuie să răspundă la nevoile cât mai multor oameni din organigrama unei firme, altfel reprezintă doar un cost în plus. Pachetul de beneficii angajati poate fi atractiv într-o companie, dar să nu merite investiția dacă membrii echipei nu pot se pot bucura de el la adevărata valoare.
În rândurile următoare, vom detalia care sunt cele mai căutate beneficii la nivel global în anul 2022, pe lângă dorința foarte răspândită de a avea parte de joburi flexibile.
Decontarea cheltuielilor pentru munca de acasă
Cu un număr foarte ridicat de oameni care muncesc în sistem work from home, angajatorii încep să deconteze cheltuielile cu utilitățile, piese de mobilier și altele. Fundația Internațională a Planurilor de Beneficii pentru Angajați a prezentat într-o cercetare că 31% dintre angajatori rambursează salariaților sume pentru materiale consumabile, dispozitive electronice și servicii de internet; 8% au adăugat un fond general pentru a acoperi costurile de WFH, iar 17% iau în considerare decontarea costurilor pentru munca remote. Bonusurile cu acoperirea costurilor sunt printre acele beneficii angajati care pot reprezenta un avantaj considerabil pe piața de recrutare, într-o perioadă în care munca de la domiciliu este foarte des întâlnită.
Oportunități pentru dezvoltarea carierei
În multe domenii de activitate, educația continuă este esențială pentru a avea o forță de muncă pregătită cu schimbările care apar și pentru a avea o organizație competitivă. Atunci când angajatorul oferă programe pentru instruirea personalului, angajații sunt mai încrezători că își pot îndeplini sarcinile cu succes. Totodată, sunt mulțumiți că au șansa de a-și îmbunătăți competențele și de a avansa din punct de vedere profesional.
Angajații nu pot folosi beneficiile oferite de companie dacă nu le cunosc pe deplin. De aceea, este important să-ți acorzi timp pentru a comunica eficient partea de beneficii angajati, astfel încât să te asiguri că oamenii le cunosc dar și pentru a crește gradul de accesare al acestora.
Interes crescut pentru educatia financiara a angajaților
Mulți angajați nu reușeșc să-și gestioneze la nivel optim veniturile lunare și nu au o rutină de a economisi bani de la o lună la alta. Problemele financiare ale angajaților nu au efecte negative doar pentru angajat, ci și pentru companie. În Statele Unite, stresul financiar aduce pierderi de aproximativ 4,7 milioarde pe săptămână companiilor din cauza unei productivități scăzute a salariaților, au constatat cei de la Benefits Pro în urma efectuării unui studiu în acest sens.
Mai mult, o cercetare de la Ramsey Solutions a constatat că oamenii din organizațiile care includ programele de bunăstare financiară în pachetul de beneficii angajati, sunt în general mulțumiți de bonusurile primite în proporție de 51%, comparativ cu 36% pentru companiile care nu au programe de wellness financiar. Pachetele de sănătate financiară includ educație și coaching, programe de economii de urgență, planuri de economii pentru pensii, planificarea cheltuielilor lunare și fonduri de economii de urgență.
Pachet personalizat de beneficii angajati
Îndeplinirea tuturor nevoilor angajaților printr-o ofertă standard de beneficii este dificilă și, de cele mai multe ori, aproape imposibilă. Din acest motiv, unii angajatori apelează în schimb la beneficii personalizate. Există diferite moduri de a aborda această strategie. Se poate acorda angajaților o anumită sumă de bani pe care să o aloce după cum doresc, de la abonamente la sală, un fond pentru hobby-uri, evenimente culturale și multe altele.
De asemenea, le poți oferi diverse opțiuni, cum ar fi alegerea beneficiilor pentru îngrijirea copiilor. În acest fel, poți maximiza zona de beneficii angajati, stabilind cu fiecare persoană exact beneficiile pe care și le dorește. Acest lucru poate necesita mai mult timp dar efectele pozitive pot fi la un nivel înalt în ceea ce privește fericirea angajaților și rata de retentie a acestora.
Un studiu Metlife privind tendințele beneficiilor pentru angajați a arătat că 72% dintre aceștia spun că posibilitatea de a-și personaliza beneficiile le-ar crește loialitatea față de angajatorul lor actual.
Echilibru între activitatea profesională și viața privată
În anul 2021, 38 de milioane de angajați și-au părăsit locul de muncă, informează un articol al Business Insider. Fenomenul de burnout a fost invocat ca fiind unul dintre principalele motive pentru acest val de demisii. Programele de beneficii angajati atractive pot aborda unele dintre cauzele fundamentale ale epuizării angajaților și ar putea reduce fluctuația lor. De asemenea, poate avea efecte pozitive în ceea ce privește productivitatea și ar crea un mediu de lucru mai sănătos.
Beneficiile prezentate se află printre cele mai căutate de către angajați la momentul actual, dar putem aminti și altele cum ar fi: spații de relaxare și de joacă la birou, masa de prânz oferită de către companie, asigurări private de sănătate, masaj la birou sau organizarea unor team building-uri.
Avantaje pentru companie și salariați
Acordarea unor beneficii cu o însemnătate puternică pentru angajați poate contribui semnificativ la creșterea implicării și a randamentului acestora. Diversificarea pachetelor de beneficii angajati este uneori soluția pentru retenția lor, dar și pentru o eficiență constantă la nivelul organizației.
Angajații își doresc angajatori care să aibă grijă de bunăstarea lor generală și în afara programului de lucru. De aceea, prin implementarea programelor potrivite de beneficii, atât managementul, cât și angajații au de câștigat pe termen lung.