[BI] Ce beneficii îți aduce analiza datelor în procesele de resurse umane?
[BI] Ce beneficii îți aduce analiza datelor în procesele de resurse umane?
Într-un mediu de business tot mai digitalizat, analiza datelor într-un mod eficient devine din ce în ce mai importantă. Atunci când poți accesa și analiza într-un mod intuitiv informații complexe despre companie și angajați, gestionarea proceselor administrative se simplifică. Când ne referim la domeniul HR, analiza datelor te ajută să iei decizii îmbunătățite și să-ți optimizezi procesele recurente.
Citește și:
- [BI] Cum te ajută o soluție de prelucrare a datelor să iei deciziile potrivite?
- [BI] Descoperă avantajele pe care ți le aduce un soft Power BI
Cuprins
Beneficiile aduse de analiza datelor în procesele de resurse umane
Importanta digitalizarii operațiunilor într-un mediu profesional dinamic este ridicată, pentru a economisi timp și resurse materiale pe termen lung. Citește în continuare și descoperă beneficiile analizei datelor cu un soft Power BI în procesele de resurse umane, dar și cum te ajută să-ți îmbunătățești eficiența în gestionarea personalului.
Îmbunătățirea procesului de recrutare
Recrutarea si selectia personalului este un aspect important într-o organizație orientată spre succes sustenabil. Prin analizarea performanței angajaților din companie și prin analiza datelor statistice importante, poți identifica cea mai bună metodă de a îmbunătăți procesul de recrutare și de a atrage candidații potriviți. În procesul de analiză a datelor poți urmări indicatori relevanți pentru procesul de recrutare, precum distribuția noilor angajați per departament, vârsta medie a noilor angajați, diversitatea de gen și vârstă din companie, dar și vechimea angajaților în funcție de departament sau gen.
Gestionezi mai eficient fluctuația de personal
Analiza datelor cu ajutorul unui soft Power BI te ajută și la identificarea nevoilor în ceea privește dezvoltarea angajatilor, la evaluarea performantelor angajatilor și la identificarea oportunităților de promovare, spre exemplu. Mai ales în cazul departamentelor cu un număr ridicat de angajați, în care poate există o anumită fluctuație de personal, analiza datelor te ajută să identifici de câți oameni ai nevoie pe termen lung, dar și pe ce funcții.
Ulterior, poți construi mai ușor un plan de cariera pentru angajati, dar șisă creezi și programezi sesiuni de training angajati. De asemenea, analiza datelor te ajută să-ți planifici mai bine și alte procese de HR și să identifici potențiale riscuri care pot apărea în organizația ta, cum ar fi un val de demisii dintr-un anumit departament sau fluctuația foarte mare de personal.
Poți să identifici cauzele unei nivel ridicat de absenteism
Prin analizarea datelor despre performanța angajaților și despre tendințele pieței muncii, poți lua decizii mult mai bine documentate în ceea ce privește politica de resurse umane și poți dezvolta strategii pentru a îmbunătăți performanța organizației. De asemenea, prin analiza datelor despre absențele și concediile medicale, poți lua decizii informate care să sprijine îmbunătățirea eficienței și a productivității organizației. Procesul te poate ajuta să identifici posibile cauze ale absențelor, și apoi să dezvolți strategii pentru motivarea angajatilor, și pentru scăderea ratei de absenteism.
Analizează datele pentru a identifica motivele demisiilor din companie
Analiza datelor poate ajuta la identificarea zonelor de costuri excesive și la identificarea unor strategii pentru a le reduce. Spre exemplu, prin analiza unor indicatori despre tendințele privind plecarea oamenilor din companie, îți poți îmbunătăți retentia angajaților. Astfel, îți reduci costurile necesare pentru identificarea, recrutarea și specializarea altor oameni. Conform unui articol apărut în publicația Entrepreneur, utilizând analiza datelor, compania Xerox și-a redus rata de demisii din departamentul de call center cu 20 la sută.
Mai mult, prin analiza informațiilor despre tendințele utilizării beneficiilor angajaților, le poți identifica pe cele care nu sunt utilizate deloc. Astfel, îți optimizezi costurile și poți personaliza secțiunea de beneficii pentru a răspunde în totalitate la preferințele și nevoile personalului. Prin urmare, analiza datelor este un mijloc prin care îți poți reduce considerabil cheltuielile de business, astfel încât să-ți gestionezi eficient resursele materiale.
Obții date revelante despre costurile de recrutare
Utilizarea analizei datelor în procesele de resurse umane presupune și identificarea indicatorilor de performanță relevanți. Acești indicatori pot fi de exemplu, rata de retentie a angajaților, rata de absenteism, costurile de recrutare sau rata de promovare. Identificarea acestor indicatori te ajută să obții date relevante care să te ajute la luarea deciziilor.
Identifică rapid tendințele din companie și ia decizii informate
După colectarea datelor, acestea trebuie analizate pentru a obține informații relevante. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui software de prelucare și analiză a datelor, cum este un soft Power BI. Analiza datelor te ajută să identifici anumite tendințe și să obții informații care să te ajute să iei decizii informate.
Tendințele analizate pot face referire la productivitatea angajatilor, nivelul de implicare în programele de training și multe altele. După analiza datelor, poți lua decizii informate în ceea ce privește gestionarea resurselor umane. Deciziile pot viza, spre exemplu, politica de remunerare și beneficii, strategia de recrutare sau planificarea programelor de lucru.
Utilizează analiza datelor în operațiunile de HR
Analiza datelor te ajută considerabil să iei decizii informate în ceea ce privește gestionarea operațiunilor de resurse umane. Prin identificarea indicatorilor de performanță relevanți, colectarea datelor și analiza lor, îți îmbunătățești procesul de luare a deciziilor importante și crești performanța organizației.
Utilizarea analizei datelor în procesele de resurse umane aduce beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența și productivitatea companiei. Îți dorești și tu un soft intuitiv pentru analiza datelor? Scrie-ne un e-mail la [email protected], iar noi îți vom prezenta soluția care să răspundă nevoilor tale.