Cum influențează conceptul Agile HR domeniul resurselor umane?
Cum influențează conceptul Agile HR domeniul resurselor umane?
Schimbările survenite în mediul profesional au făcut să apară concepte precum „Agile HR”, și alte metode utilizate pentru a îmbunătăți performanța și dezvoltarea unei organizații. Eficientizarea activității interne, o comunicare transparentă și identificarea unor abordări care să ajute la rezolvarea rapidă a problemelor, se numără printre obiectivele departamentelor de resurse umane. În acest scop, au apărut modalități inovative pentru desfășurarea activității, precum Agile HR.
Citește și:
- Tendințele în HR și payroll care trebuie urmărite în ultimul trimestru al anului 2022
- Dezvoltă modalități de comunicare eficienta în companie
Cum se definește conceptul Agile HR?
Conform celor de la Recruitee, conceptul Agile a apărut în anul 2001, la inițiativa unui grup de programatori care doreau să-și accelereze dezvoltarea. Cu trecerea timpului, tot mai multe companii sau departamente de HR au descoperit necesitatea utilizării unor proceduri din conceptul Agile, adaptate la propriile nevoi. Pe scurt, Agile HR reprezintă o metodă prin care profesioniștii în resurse umane sprijină o companie să devină mai receptivă și mai adaptabilă într-un mediu profesional dinamic.
Mai precis, este definită ca o abordare care prioritizează viteza de reacție și adaptabilitatea în cadrul proceselor de management a resurselor umane. Totodată, Agile HR se bazează pe o colaborare eficienta între echipe, pe furnizarea de valoare prin schimbări mici într-un termen scurt și pe testarea continuă a diferitor metode de atingere a unui obiectiv.
În viziunea celor de la Deloitte, Agile HR este „o disciplină ce are scopul de a împuternici profesioniștii din HR să gestioneze mai bine schimbările, să îmbunătățească adaptabilitatea și să consolideze organizația prin aplicarea metodologiilor specifice proceselor realizate în managementul talentelor”.
Cuprins
Caracteristici principale ale Agile HR
Metodologia și mentalitatea care alcătuiesc metoda Agile HR pot îmbunătăți performanța organizațională și nivelul de competitivitate al acesteia, răspunzând la probleme rapid, strategic și într-un mod care generează valoare atât pentru angajați, cât și pentru companie în general, explică blogul Pipefy.
Printre aspectele care caracterizează modelul Agile HR, se numără următoarele:
- Organizarea activității de HR pentru a îmbunătăți receptivitatea și adaptabilitatea companiei la schimbări;
- Crearea unor echipe multidisciplinare care pot privi o provocare din mai multe perspective;
- Renunțarea la metodele fixe de rezolvare a unei sarcini și testarea și îmbunătățirea continuă pe parcursul fiecărei etape a unui proiect. Astfel, echipele HR se pot adapta mai ușor indiferent de situație;
- Adoptarea unui mod flexibil de muncă și minimizarea birocrației, pentru ca echipele de HR să răspundă mai ușor la schimbare și pentru a aduce mai multă valoare angajaților;
- Asumarea riscurilor pentru o mai bună rezolvare a problemelor;
- Acordă prioritate colaborării, unui feedback constructiv și inovației;
- Pune accent pe o cultură a „coaching-ului” în detrimentul unei culturi de „comandă și control”.
Beneficiile aduse de implementarea metodei Agile HR
O metodă inovativă de optimizare a activității din departamentul de resurse umane aduce o serie de avantaje în cadrul unei companii. În continuare, vom enumera câteva dintre beneficiile metodei Agile HR, pentru organizațiile dornice să-și îmbunătățească modul de lucru și de organizare:
Adaptabilitate îmbunătățită
Pandemia a evidențiat necesitatea ca echipele să se adapteze la condițiile în schimbare. Agile HR își propune să „testeze, să învețe și să optimizeze”, permițând echipelor să își schimbe cu rapiditate modul de lucru, atunci când este necesar.
Colaborare îmbunătățită între echipe sau departamente
Agile HR îmbunătățește comunicarea, dar și abilitățile de lucru în echipă, între angajații diferitelor echipe sau departamente ale organizației. Agile HR pune, de asemenea, accent pe transparență și, prin urmare, transmite o încredere sporită în întreaga echipă.
Feedback acordat cu regularitate
Feedbackul este transmis în mod consecvent în cadrul organizației. Acest lucru permite specialiștilor în resurse umane să dezvolte soluții relevante și eficiente cu promptitudine.
Precizie în măsurarea rezultatelor
Agile HR pune accent pe îmbunătățirea rezultatelor și pe eficiența proceselor. Drept urmare, departamentul de HR poate observa și afișa rezultate directe legate de timpul, costul și performanța oricărei inițiative și metode de lucru.
Răspândirea fenomenului în organizații
Un sondaj realizat de compania Gartner, cu 253 de respondenți, lideri în domeniul resurselor umane, arată că 63% dintre aceștia utilizează deja unele variații ale principiilor din metoda Agile HR în cadrul activității pe care o desfășoară. „Liderii progresivi din domeniul HR caută noi modalități de a se asigura că procesele lor oferă valoare și aduc rezultate, considerând agilitatea ca o potențială soluție”, spune Mark Whittle, vicepreședinte al cabinetului de consultanță în HR din cadrul Gartner.
Contribuție majoră în dezvoltarea organizațiilor
Agile HR poate fi un factor foarte important în succesul unei companii. Trecerea de la sistemele tradiționale la un model Agile HR schimbă cultura organizațională și sistemul de management al companiei. Mentalitatea agilă, prioritizarea angajaților și a clienților, sunt recunoscute ca fiind cele mai importante elemente ale Agile HR.
Adoptarea elementelor din Agile HR poate sprijini echipele de resurse umane să îmbunătățească colaborarea internă, să crească productivitatea și să lucreze mai eficient. Descoperă care dintre practicele conceptului se potrivesc în cadrul companiei tale și pune-le în aplicare treptat.