Abilitati Profesionale | Aptitudini necesare pentru pozitiile de conducere

Ce abilitati profesionale sunt necesare pentru pozițiile de conducere?

abilitati profesionale

Ce abilitati profesionale sunt necesare pentru pozițiile de conducere?

Orice organizație sau comunitate are nevoie de lideri pregătiți pentru performanță, ceea ce presupune anumite abilitati profesionale, dar și empatie și apropiere față de oameni și echipe. Aceste aptitudini pot fi înnăscute sau pot fi dezvoltate pe parcursul carierei, pentru ca obiectivele propuse să poată fi îndeplinite mai ușor. În rândurile următoare, vom prezenta câteva dintre calitățile care sunt necesare unui lider performant pentru a-și conduce echipa spre succes. Indiferent dacă cineva este un lider de echipă, un manager de proiect sau manager general, toți profesioniștii care ocupă roluri de conducere trebuie să aibă calitățile necesare unei astfel de poziții pentru desfășurarea activității în condiții optime.

Printre cele mai comune abilitati profesionale de care au nevoie liderii sunt capacitatea de a comunica eficient, de a-și motiva echipa, de a gestiona și de a delega responsabilități, dar și abilitatea de a primi feedback. Astfel de oameni sunt importanți pentru orice companie care își dorește succes pe termen lung. Ei pot contribui la construirea unei echipe puternice în cadrul organizației și se pot asigura că proiectele sunt îndeplinite în timp util, prin urmarea procedurilor corecte.

Citește și:

» Managementul carierei angajatilor, printre prioritățile companiilor
» Dezvoltarea echipei pentru creșterea productivității și a retenției

Cele mai căutate abilitati profesionale

Toate companiile au nevoie de oameni competenți, în care să-și pună încrederea pentru a ocupa funcții importante în organigrama companiei. Când cineva dorește să avanseze în carieră și să ocupe o poziție de conducere, printre cele mai căutate abilitati profesionale sunt cele din așa-zisa categorie de leadership, și mai exact:

Comunicarea

Comunicarea interna eficientă este esențială pentru o companie performantă. De aceea, într-o poziție de conducere este nevoie de un profesionist care să dețină abilitati profesionale din zona de comunicare și relaționare cu oamenii. Mai precis, să aibă capacitatea de a comunica eficient, de a transmite informații corect și coerent, dar și de a inspira și a-i motiva pe angajați. Calitatea și eficacitatea comunicării dintre lideri și angajați contribuie în mod direct și la succesul afacerii. De asemenea, o comunicare realizată într-un mod corect ajută și la o cultura organizationala solidă și, astfel, la un avantaj important pe piața de recrutare.

Capacitatea de a rezolva cu ușurință probleme complexe

Liderii buni au abilitatea de a rezolva problemele care apar în organizație fără mari eforturi. Identificarea în scurt timp a soluției potrivite pentru o anumită problemă presupune calm, o organizare eficientă și experiență. Capacitatea de rezolvare rapidă a problemelor poate ajuta liderii să ia decizii rapide, să treacă peste obstacole atât individual, sau alături de echipa lor, dar și să se asigure că proiectele sunt finalizate la timp.

abilitati profesionale 2

În această privință, este utilă gândirea critică, aptitudine care ajută de asemenea la preîntâmpinarea problemelor. Totodată, liderii cu astfel de abilitati profesionale văd mai ușor oportunități de dezvoltare a companiei și acționează la timp pentru acest scop. Anticiparea unei situații dificile contribuie la rezolvarea în timp util a acestora și limitarea efectelor negative.

Creativitate

Uneori, o persoană dintr-o poziție de conducere trebuie să ia decizii complicate, și de aceea trebuie să gândească inovativ și sa aibă o doză de creativitate, pentru a găsi o rezolvare care nu este la îndemână oricui. În acest fel, angajații pot fi inspirați de un astfel de lider, care nu alege cea cea mai ușoară cale de a rezolva o problemă complexă.

Cum poate fi folosită creativitatea mai mult? Dedicarea unei perioade de timp pentru a găsi idei inovative pentru business, fără întreruperi, este un bun punct de pornire. Această metodă ajută la organizarea gândurilor și stabilirea unor obiective personale și pentru departamente. În timpul folosit pentru a descoperi noi idei, liderii se pot gândi la metode și sugestii care pot îmbunătăți performanța și productivitatea întregii companii. Totodată, receptivitatea la ideile fiecărei echipe sau persoane din organizație poate aduce o schimbare semnificativă în bine. Una dintre ideile împărtășite poate fi cea care contribuie la dezvoltarea unor proceduri utile pe termen lung.

Atitudine pozitivă și încredere în oameni

O atitudine pozitivă poate conta foarte mult într-un mediu profesional. Dacă angajații simt că lucrează într-un mediu în care există o atmosferă de lucru pozitivă, vor exista șanse mai mari să-și dorească să fie la locul de muncă și, prin urmare, vor fi mai dispuși să-și efectueze ore suplimentare dacă acestea sunt necesare într-o anumită situație și dacă timpul le permite acest lucru.

abilitati profesionale 3

De asemenea, printre acele abilitati profesionale care pot face diferența este încrederea deplină în oameni. Angajații trebuie să se poată simți confortabil să abordeze managerul de departament sau un lider din organizație atunci când dorește să discute despre o problemă sau despre un subiect de interes pentru el.

Atunci când au partea de încredere din partea conducerii, angajații vor avea deschiderea de a discuta orice cu un anumit superior. Cu deschidere și onestitate din partea liderului, salariații vor fi dispuși să urmeze un astfel de comportament, să fie responsabili de acțiunile lor și să inițieze discuții la nevoie.

Abilitati profesionale din zona mangamentului resurselor umane

Un lider trebuie de asemenea să aibă capacitatea de a gestiona cu succes echipe și de a ține oamenii din organizație mulțumiți. Acest lucru include abilitati profesionale de a-i motiva, de a găsi soluții pentru creșterea productivității echipei, dar și de a oferi flexibilitate, precum soluții de work from home. Totodată, este important ca oamenii să fie la curent cu noutățile din interiorul organizației. Un studiu al celor de la Trade Press Services a scos la iveală faptul că 85% dintre angajați se simt mai motivați atunci când managementul le oferă informații cu regularitate despre ceea ce se întâmplă în companie.

abilitati de conducere

Mai mult, aprecierea arătată angajaților este foarte importantă pentru un lider de organizație. Salariații sunt mai motivați și mai angrenați în munca lor atunci când le sunt recunoscute eforturile și au posibilitatea de a urma un program de training, pentru a-și dezvolta cariera. Conform GoRemotely, 79% dintre angajați vor să demisioneze din cauza faptului că nu primesc apreciere din partea liderilor. În plus, o cercetare efectuată de Gallup a evidențiat faptul că 87% dintre mileniali consideră oportunitățile de dezvoltare profesională foarte importante în cadrul unui loc de muncă.

Lideri cu abilitati profesionale care contribuie la rezultate în afaceri

În cele din urmă, persoanele care ocupă funcții de conducere sunt cele cu abilitati profesionale îndreptate spre a forma și conduce echipe performante, de a stimula schimbarea când este necesară, și de a motiva oamenii prin metodele potrivite. Organizațiile pot încuraja dezvoltarea unor abilitati profesionale de conducere prin oferirea unor programe de training, sau prin sesiuni de mentorat cu profesioniști din domeniu.

Un specialist care își dezvoltă noi abilitati profesionale își mărește șansele de a avansa în carieră și de a fi un lider exemplar pentru alții. Angajatorii apreciază oamenii cu aptitudini din zona leadershipului, astfel că este un set de abilități care merită învățate sau îmbunătățite, indiferent de domeniul de activitate.

semnatura-echipa-UCMS